Zdravstvo

Зашто треба јести рибизле

Зашто треба јести рибизле

ИЗВОР: РТС


Популарна кисела црвена бобица која се у нашим крајевима најчешће користи за прављење пекмеза или сокова, добродошла је и као салата у многим кухињама Европе, а утицај рибизли на целокупно здравствено стање ће вас можда изненадити.

Рибизла (Фото: Стана Димић)


У историји је забележено да су још у 11. веку црвену рибизлу користили као драгоцени украс самостанских дворишта и градских вртова, али и као цењену намирницу од које су се припремала јела и природни лекови.

И данас је позната по својим прехрамбеним и лековитим својствима које не би требало занемарити.

Састав и лековитост

Црвена рибизла садржи протеине, јабучну, цитричну и тартаричну киселину и гама-линолну киселину. Богата је калцијумом и фосфором. Обилује витаминима Б групе (Б1, Б2, Б3 и Б6), Ц, А и К. Црвена рибизла је одличан извор антиоксиданса и минерала који побољшавају квалитет коже и косе.

Семенке унутар рибизли снижавају крвни притисак
Семенке унутар рибизли снижавају крвни притисак
Помаже у детоксикацији тела и тако повећава отпорност организма на болести.

Садржи витамин Ц, као и гвожђе које помаже код анемије. Витамин Ц има и антихистаминска својства која смањују деловање алергена, штити од бактерија и вируса и олакшава тегобе астме.

Добробити рибизли

Рибизла (Фото: Стана Димић)


Здравствене добробити црвене рибизле су снажнији имунитет, мањи ризик од рака црева, превенција срчаних болести, нижи крвни притисак, здравије кости, квалитетнија пробава и чиста кожа.
Штити крвне судове и кости

Рибизла садржи калијум, који је важан за здравље срца и квалитетан рад целог организма. Делује превентивно на хипертензију, снижава крвни притисак и помаже у смањењу ризика од можданог удара. Има знатну количину витамина К, који помаже код здравог грушања крви. Тај витамин задужен је и за одржавање здравих костију јер регулише калцијум у костима па је препоручљив и код остеопорозе.

Диуретик и тоник за пробаву

Било да се једу свеже бобице или у облику сока и желеа, рибизла има одлично лаксативно деловање. Ако се конзумира само неколико дана заредом, проблем затвора нестаје. С обзиром на садржај влакана, редовна конзумација подстиче рад црева и желуца и на природан начин убрзава пробаву. Благо деловање чини рибизле погодним и за особе које болују од синдрома иритабилног црева. Користи се као тоник за апетит и ако се поједе пре оброка, помаже бољој пробави. Црвена рибизла познати је диуретик јер подстиче елиминацију мокраћне киселине, што је корисно за оболеле од гихта или реуматских болести.

Који делови рибизле су корисни за здравље

Рибизла (Фото: Стана Димић)

Семенке унутар плодова рибизле садрже гама-линолну киселину, која снижава повишени крвни притисак, болове и упале, ублажава алергијске реакције и проблеме с кожом. Семенке је добро користити за ублажавање ПМС-а, алергија, напетости и стреса, као и псоријазе и екцема.

Изгњечене бобице у спољашњој примени користе се за облоге код повреда, посекотина и опекотина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.