Društvo

ВОЋЕ ДОБРО РОДИЛО, АЛИ ВОЋАРИ СЕ ПЛАШЕ СУШЕ

АКТУЕЛНИ РАДОВИ У ВОЋЊАКУ

Према речима директора чачанског Института за воћарство др Дарка Јевремовића, воће је добро понело на локалитетима где није било проблема са позним пролећним мразевима. Очекује се јако добар род, а код јабуке и шљиве је већи потенцијал родности, него прошле године. Ипак, воћари чачанског краја се плаше сушне године. Тренутно, односно, у мају је и даље актуелна обрада земљишта. Потребно је проредити плодове воћака и уклонити непотребне младаре у новијим засадима. Такође, актуелно је и сузбијање проузроковача болести и штеточина, а почела је и берба јагода.

Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство

– Тренутно, главни проблем воћара је одржавање земљишта у засадима, односно, сузбијање корова након кишних падавина. Сузбијање корова у воћњацима уз примену хербицида уобичајена је пракса, која даје добре резултате када је реч о приносу воћа. Поред решавања овог проблема, у засадима су актуелни и фрезирање, култивирање, кошење. Паралелно са одржавањем земљишта уклањају се изданци, поготову код дрвенастих воћних врста, као што је шљива. Тренутно је актуелна и примена пестицида. Иако се велики број пестицида избацује из употребе и саветује да се што мање примењују, без њих се не може у сазадима. Паралелно са применом пестицида, код неких воћних врста се примењује фолијарна прихрана. Дакле, истовремено са прскањем, уз пестициде се примењују и фолијарна ђубрива, која су јако битна у овим фазама развоја, посебно код јагодастих врста воћака, као што су малина и купина, како би се што боље припремиле за род – објашњава др Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство.

У пролећном периоду је актуелно и сузбијање проузроковача болести  и штеточина, које могу да нанесу велике проблеме у засадима.  

– Када говоримо о воћним врстама, сада је најинтензивнија примена пестицида у засадима јабуке, јер су тренутни временски услови идеални за развој гљивичних болести и штеточина. Уколико се у овом периоду изоставе третмани, касније, током лета не могу да се надокнаде. Јабука је завршила фазу цветања, сада су формирани млади плодови које треба заштитити. У засадима Института и уопште, у великом броју воћњака, јабука је добро родила, па је неопходно проређивати плодове код појединих сорти, као што је златни делишес. Воћари примењују препарате за хемијско проређивање плодова и то сада, када су плодови јабуке одређене, адекватне величине – наглашава наш саговорник.

Када је реч о другим воћним врстама, такође се спроводе хемијски третмани.  

– Већина дрвенастих воћних врста је прецветала и формирају се заметнути плодови. Када говоримо о јагодастим врстама, изузетак је јагода, која је у берби у бројним засадима, поготову у затвореном простору. Малине и купине још увек нису у фази цветања, па заштита није усмерена на цветове, већ на саме биљке – објашњава Јевремовић.

Директор напомиње да код примене препарата треба водити рачуна о концентрацији и каренци, поготову код воћа које тренутно зри, као што је јагода, а убрзо ће уследити и трешња. Веома је важно да се препарати користе по саветима стручњака и агронома, који су регистровани за одређене воћне културе.

– У овом периоду је неопходна и мера наводњавања, нарочито је битна у новим, пролећним воћним засадима, јер је уследио сушни период. Наравно, развој биљака у току ове  године биће неупоредиво лошији уколико се оне не буду заливале. На пример, јагоде се већ увелико наводњавају. Заливање је потребно готово код свих воћних врста, мање или више. Али, углавном је неопходно заливати оно воће, које има жиличаст и плићи коренов систем, јер има и веће потребе за водом – подсетио је Дарко Јевремовић.

Н. Р.

Фото: Архива саговорника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.