У ЧАЧАНСКОМ ИНСТИТУТУ ЗА ВОЋАРСТВО ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ ТРИФУН, СЛАВА ВОЋАРА И ВИНОГРАДАРА

У чачанском Институту за воћарство данас је свечано прослављена слава воћара и виноградара Свети Труфун. Овогодишњи домаћин славе био је др Александар Лепосавић који је изразио очекивање да ће 2025. бити берићетна за виноградаре и воћаре, узимајући у обзир да су од почетка године до сада владале повољне временске прилике за све воћарске културе које се гаје у чачанском крају. Част да буде домаћин славе следеће године припашће Ненаду Поповићу.

Институт за воћарство у Чачку традиционално прославља славу воћара и виноградара на дан Светог Трифуна. Сечење славског колача обавио је свештеник чачанске Цркве Иван Пауновић у присуству домаћина славе др Александра Лепосавића и осталих чланова колектива ове реномиране научно-истраживачке установе.

– Воће је још увек у фази зимског мировања и за сада нам иду на руку временске прилике и надам се да ће тако бити и у наредном периоду. Природа је урадила своје, на нама је да кренемо у воћњаке! У чачанском крају су произвођачи већ обавили резидбу воћа, јер су се климатски услови променили, а по традицији – на данашњи дан би требало да уђу у воћњаке и винограде да отпочну тај важан посао, али у оваквим околностима је то већим делом до сада урађено. Не треба журити са хемијским третманима, јер се и у наредном периоду најављују ниске температуре, тако да у складу са анализама земљишта треба евентуално урадити неку корекцију – додати минерална ђубрива и чекати почетак сезоне – рекао је др Александар Лепосавић и посебно упутио савет воћарима и виноградарима да чувају традицију и да испоштују обичај да на Светог Трифуна након резидбе полију вином чокоте винове лозе, јер се верује да ће род бити квалитетнији и обилнији.

А ако је судити по времену које је обележило данашњи дан, ова година ће бити берићетна за наше воћаре и виноградаре.
В. С.