Упркос томе што су претходних дана температуре биле изнад просека за ово доба године, у неким местима измерено је чак око 15 степени Целзијуса, али то неће негативно утицати на воћне врсте, јер су оне у фази мировања.

– Иако смо имали температурне разлике, то никако неће негативно утицати на воћне врсте, зато што те температуре одговарају воћу. Хладна зима, са температуром око нуле је оно што погодује воћу, јер се воће налази у периоду зимског мировања. Пре дан-два било је температура око 15 степени, али то је врло кратко трајало, тако да није лоше утицало на воће. Температуре испод осам степени су потребне воћу да би провело период зимског мировања, да би нормално плодоносило у наредној вегетацији. Воће када се налази у фази мировања не може се лако пробудити из тог стања са једним топлим даном – казао је др Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство у Чачку.

Зимско мировање воћа траје пет до шест месеци, некада и више, а то зависи од надморске висине где се гаји. Фаза зимског мировања обезбеђује отпорност воћака према мразевима. Биолошко мировање код неких воћних врста, као што су кајсија, вишња, неке сорте крушака, трешања, неки типови џенарике, траје веома кратко и самим тим те воћке сматрају се најосетљивијим на спољашње утицаје.
– Најосетљивије воћне врсте су, пре свега, кајсија и бресква, јер оне имају кратак период зимског мировања и неколико дана са температурама преко десет, 15 степени могу изазвати кретање вегетације. Међутим, то се сигурно неће десити у јануару, можда тек у другој поливини фебруара то можемо очекивати, ако буде високих температура – казао је Јевремовић.

Зимска резидба воћа једна је од мера која се користи да се воћне врсте заштите. Време резидбе одређује степен осетљивости воћа на измрзавање, који се повећава уколико се што раније крене са примењивањем ове мере.
– У тој ситуацији нема много мера која се могу предузети, то је пре свега, зимска резидба која се сада спроводи и јако је добро да се то уради у овом периоду. Важно је не претеривати са ђубрењем, јер уколико буде влажније земљиште као што је то сада, са тим високим температурама то може убрзати почетак процеса вегетације – рекао је Јевремовић.

Период када је температура током дана изнад нула степени, право је време за садњу воћа. Чачански Инситут за воћартсво, место је где се производи добар садни материјал, одличног квалитета. Управо из тог разлога саднице произведене у Чачку задовољавају високе критеријуме како домаћег, тако и иностраног тржишта.
Виолета Јовичић