Свињска маст, здрава и неопходна у исхрани – боља од лососа
ИЗВОР: РТС
Ни старији се више не сећају и не знају да објасне када су са масти прешли на уље. Одолевају једино ванилице, које нису добре са зејтином. Да ли је маст здрава и јефтинија? Да ли се свињске масти разликују и да ли организам треба постепено навикавати на маст, ако је до сада нисмо користили?
Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог, истакао је да се некада користила само маст, а касније је индустрија донела употребу различитих уља на тржишту. Исто тако је технички женама олакшавала припремање оброка.
Разговор Тијане Јевтић са Војиславом Перишићем и Верославом Станковић
„Лично мислим да је то био модел манипулације. Масти су јако здраве, поједине масне киселине масти имају антиинфективно дејство. Оне се привијају и на ране“, истакао је проф. др Војислав Перишић.
Како је истакла др Верослава Станковић, специјалиста исхране, средином осамдесетих година кренула је кампања против масти, али људи у свету и даље умиру од кардиоваскуларних болести и дијабетеса, што значи да није поента у мастима. Када се погледа састав масти на собној температури, оне су полужитке, садрже неке незасићене масне киселине. Око 48 одсто садржаја су незасићене масне киселине исте оне које садржи и маслиново уље. Такође садрже и 11 одсто полинезасићених масних киселина у комбинацији омега-3 и омега-6 масних киселина.
„Засићене масне киселине су неопходне у нашој исхрани због централног нервног система и ћелијских мембрана. Масти имају тачку димљења на 190 степени Целзијуса, а уља на 270 степени. Масти на топлоти не стварају слободне радикале и трансмасне киселине. Свињска маст садржи и огромну количину витамина Д, ако се свиња храни напољу, па тако једна кашика свињске масти садржи 1.000 интернационалних јединица витамина Д“, рекла је др Верослава Станковић.
„Витамин Д је антиинфективни и антиаутоимуни витамин. Он се налази у свим суплементима које користим у лечењу својих пацијената. Свињска маст је здрава и неопходна у исхрани, боља је од лососа“, истакао је проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог.