Драган Вулишић, рођени Чачанин скоро две деценије провео је у Београду, где је радио у угоститељству. У родни град вратила га је жеља да својим суграђанима понуди нешто са чим се до сада нису сусрели, нове укусе кафе од најквалитетнијих зрна. Необичне припреме различитих зрна са других континената, управо су оно што разликуje њихово мало место од осталих градских кафића. Ушушканост и ароматични мириси, пружају вам бар на пар минута бег од свакодневних обавеза, док пијете своју кафу.

– Посао нас је вратио у град. Одавно већ, још пре короне, супруга и ја имали смо идеју да покренемо нешто наше. Када год бих дошао код својих у Атеницу и када бих хтео да одем негде на кафу, углавном је понуда иста или слична, углавном су заступљене комерцијалне кафе, то су јаке, горке, кремасте кафе и то је то, нема неких посебних арома. Одавно сам имао жељу да понудим људима нешто што је ексклузивније, нешто што је већег квалитета. Преко посла који сам радио 17 година ушао сам у свет кафе, све што знам сада о томе, знам захваљујући фирми у којој сам годинама радио. И даље се наша сарадња огледа кроз кафу, трудићемо се да увек имамо најквалитетнија зрна кафе. У том смислу оваквих кафетерија нема много, не само и Чачку, него нема нигде осим Београда и Новог Сада. Поносан сам на то што сам имао прилику да у Чачак донесем овакву количину зрна кафе – рекао је Драган Вулишић.

С обзиром на дугогодишњи рад у угоститељству, Драган је одличнан познавалац кафе, па самим тим свака шољица коју припреми потпуно је другачија. Иако се од почетка води тиме да је најбитније квалитетно зрно, истиче да је читав процес припреме кафе кључан за добар укус. Овај напитак незаменљив је за јутарње разбуђивање, поподневни одмор или разговор, па је баш зато важно да укус буде одличан.

– Пуно различитих врста кафе има. Како се и до ког момента ферментише кафа, како се развијају шећери, ви добијате различите укусе. Ми радимо са квалитетним кафама. У зависности из ког подручја долази, када на то додамо начин обраде зрна кафе, добијате палету укуса. Уз адекватну припрему оне су све предивне, али се разликују по томе што је нека кисељастија, што је веровање за рабику, има и оних које су какао, чоколада у свом доминантном облику. Та подела кафа у смислу зрна варијетета је на арабику и робусту и оне чине преко 90 процената светског тржишта, остатак чине аутохтоне сорте кафе, мока, липерика. Мока зрно кафе је нешто што ми имамо у понуди, што наши гости могу пробати као посебну врсту кафе. Управо та разноликост привлачи људе. Поред предуслова који се огледају у великом избору квалитетних зрна кафе, водимо рачуна о води са којом радимо, она је посебно филтрирана, са савременим системом филтрације. Потребно је познавати структуру зрна и прилагодити гранулацију свему томе, јер то је управо нешто што дефинише разлику домаће кафе, еспреса, филтера. Суштинска разлика је у гранулацији. Људи код нас који се баве увозом и пржењем кафе, врло често имају проблем да дођу до одређених зрна кафе, неке од тих кафа добијају се чак на лицитацијама – казао је Драган.

Љубутељи кафе знају колико је неопходно да она буде укусна, квалитетно скувана, најупечатљивији начин припреме домаће кафе је кување на кварцном песку. Таква припрема сматра се популарном због јединственог укуса, какав се не може добити уколико кафу кувамо на шпорету, плину.
– Кафа на кварцном песку је нешто што одавно датира, већ деценијама. Принцип је врло једноставан, пошто се џезва на кварцном песку загрева са доње, али и бочних страна ствара се топлота, она производи притисак, тај уравнотежени притисак у склопу саме џезве је оно што нам омогућава да контролишемо дужину кувања кафе. То нам омогућава да испратимо дужину растворљивости кафе у самој воду и самим тим добијамо бољи напитк. Предуслов за то је да знате колико је свежа кафа са којом радите, јер ако би претерали са дужином кувања онда би се развила прекомерна горчина. Ми правимо домаћу кафу да мешавином Бразил Индија, исто тако било коју од ових спцијалитетних кафа можете припремити као домаћу. Бразил Индија је квалитетна, у шта се наши гости сваким даном уверавају – објашњава Вулишић.

У сваку шољицу кафе уложено је труда, љубави, енергије, знања, јер само на тај начин она може заиста бити права. Драган и његова супруга Ана труде се да сваки гост из њихове кафетерије оде насмејан и задовољан, али и да свака попијене кафа буде прави ужитак.
– Када код људи препознате задовољство и уживање то је оно што даје смисао овом послу. И ја овај посао радим из интереса, то је нешто што је нормално, ми имамо породичан договор, ако овај посао може, може, ако не, једноставно не. Нећемо да мењамо концепт и да се враћамо на комерцијалу – каже Вулишић.
Супруга и троје деце од самог почетка су му велика подршка, повратком у Чачак њихови животи скоро да су се потпуно променили. Мали бизнис посtао је успешан захваљујући напорном раду, труду и подршци супруге.
– Породица је основа свега и сада више него икада дошла је до изражаја. Јако сам поносан и на супругу и на наше троје деце. Највише смо били забринути због близанаца, они имају 11 година, иду у школу, ћерка је мала. Њих двојица су потпуно променили средину, у перспективи знамо да смо урадили добру ствар, и да ће њима одрастање у Чачку само допринети. И за нас је после 21 године све то велика промена, за децу нарочито. Највећа захвалност иде супрузи Ани и деци, јер су безрезервно прихватили моју идеју. Правили смо различите комбинације, да ја дођем овде на неко време, да обучим неке људе, али њима то није било прихватљиво да буду без мене тамо. Та њихова подршка је основа свега, то ми даје снагу да истрајем и да идем даље – рекао је Вулишић.
Само уз праве потезе мајстора, ваша омиљена домаћа кафа имаће добро познат мирис који испуњава, свежину која буди, богатство арома и укус који траје. Кафе „Абер” налази се у Железничкој 5.
Виолета Јовичић