Selo

ШТА ДОНОСИ НОВИ ПРАВИЛНИК О МИНИМАЛНИМ ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ТРГОВИНУ НА ОТКУПНИМ МЕСТИМА

ШТА ДОНОСИ НОВИ ПРАВИЛНИК О МИНИМАЛНИМ ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ТРГОВИНУ НА ОТКУПНИМ МЕСТИМА

ПРЕЦИЗНО НАВЕДЕНА НЕОПХОДНА ОПРЕМА ЗА РАД

Министарство унутрашње и спољне трговине и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде усвојили су нови Правилник о минималним техничким условима за трговину на местима за откуп зрнастих плодова, воћа и поврћа и домаћих животиња. Нови Правилник се не разликује много од старог који се примењивао од 2011. године, а највећа новина у њему је прецизно наведена опрема која потребна за рад на откупним местима.

Mинимални технички услови прописани Правилником односе се на просторе, уређаје и опрему, као и начин продаје. Осим набројане неопходне опреме за откупљиваче, нови правилник се не разлукује много од оног који је усвојен 2011. године. Ако се на откупном месту обавља разврставање и класирање пољопривредних производа, како стоји у новом Правилнику, оно мора да има обезбеђене услове и опрему (за разврставање према квалитету и класи) која омогућује одређивање параметара квалитета при пријему робе.

Неопходна опрема набројана је у члану 9 новог Правилника и односи се на откуп зрнастих производа, воћа и поврћа, као и стоке од пољопривредних произвођача.

У скаду са новим Правилником, за откуп воћа и поврћа неопходно је обезбедити: инспекционе/контролне столове на којима се врши визуелна и органолептичка провера квалитета плодова на узорку, вагу, мерне прстенове – за мерење појединачних плодова и класирање плодова по величини за воћне и/или повртарске врсте које у параметрима квалитета дефинишу обим и/или пречник плода, колориметар – за класирање плодова на основу обојености плода (колориметријске мапе, колориметријске таблице, брошуре и друго) за воћне и/или повртарске врсте које у параметрима квалитета дефинишу проценат обојености плода, рефрактометар – за одређивање концентрације садржаја шећера у плоду за воћне и/или повртарске врсте које у параметрима квалитета дефинишу сочност, односно садржај шећера у плоду, пријемни простор (издвојена јединица – пункт за воће и поврће, централни пријемни простор – хладњаче, складишта …) за разврставање откупљених плодова на класе, које се утврђују у складу са прописом којим се уређује квалитет тих производа. 

Када је реч о откупу зрнастих производа, откупно место треба да има: вагу, опрему за узорковање, раздељивач за добијање најмање три репрезентативна узорка, лабораторијску опрему (вагу, прибор за одређивање садржаја примеса, опрему за одређивање садржаја влаге, као и хектолитарске масе), додатну опрему за брзо одређивање садржаја протеина, пријемни кош за разврставање зрнастих производа на класе, које се утврђују у складу са прописом којим се уређује квалитет тих производа.

Ако откупно место нема лабораторијску и додатну опрему, откупљивач обезбеђује узимање узорака, ради контроле квалитета, као и одређивање садржаја протеина од стране акредитоване лабораторије.

Откупно место на којем се врши откуп домаћих животиња мора имати и сточну вагу.

Откупно место мора да има уређени простор, објекат, део објекта, просторије за пријем и мерење робе, простор за складиштење, утовар и истовар пољопривредних производа, као и посебно изграђени или ограђени простор за прихватање, смештај и откуп домаћих животиња који је одобрен у складу са законом којим се уређује ветеринарство. На откупном месту, како стоји у Правилнику, примењују се технички, хигијенски и ветеринарско-санитарни услови за пријем, мерење, складиштење, утовар и истовар пољопривредних производа и домаћих животиња, све у складу са посебним прописима. Откупно место не може бити лоцирано поред ђубришта, депонија, несанитарних нужника, отворених канала, фабрика које испуштају гасове, пару, димове, прашину, као ни у близини других објеката који могу штетно утицати на хигијенске услове у објекту, односно хигијенску исправност пољопривредних производа. Слободне површине око откупног места се уређују, а прилазни путеви ка објекту, интерне саобраћајнице и платои око објекта изграђују се од чврстог материјала (бетон, асфалт, камен и сл.).

Просторија откупног места се гради од чврстог материјала који се лако чисти, пере и дезинфикује. Мора да буде сува, прозрачна, са природним и вештачким осветљењем, заштићена од влаге и са потребном вентилацијом, како би откупљени пољопривредни производи били обезбеђени од кварења и пропадања. Откупно место мора да има стални довод хигијенски исправне воде, хигијенски изграђен санитарни чвор и најмање једну одговарајућу пословну просторију за преузимање откупљених пољопривредних производа, која је по величини, уређености и опреми подобна за привремени смештај откупљених пољопривредних производа.

В. С.

Фото: Архива “Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.