Орах, воћка чудновато здрава
ИЗВОР: РТС
Међу коштуњавим плодовима ораси су најздравији и требало би их јести чешће, тврде амерички научници. Резултати испитивања показали су да је орах према количини и квалитету изузетно корисних антиоксидантних материја знатно испред сличних воћних врста.
Захваљујући високом нивоу антиоксидантних материја, орах је високо на листи воћа које помаже у заштити тела против болести. Амерички стручњаци установили су, међутим, да је количина антиоксиданата већа у орасима него у другим коштуницама, а квалитет таквих супстанци знатно бољи.
Иако су сви коштуњави плодови одлични за исхрану и требало би да буду редовно на трпези, стручњаци истичу да својства ораха предњаче.
Анализирајући девет различитих коштуњавих плодова, доктор Џо Вилсон са Универзитета Скрентон установио је да орах не само да садржи два пута више антиоксиданаса, већ да су његови антиоксиданси далеко бољег квалитета.
Антиоксиданси су изузетно корисни за организам, јер спречавају ланчане реакције које оштећују ћелије приликом оксидативних промена.
Врсте антиоксидативних материја пронађених у ораху су два до 15 пута ефикаснији од витамина Е који је познат по томе што штити тело од природних хемијских супстанци које узрокују болести.
Ораси су здрави и хранљиви, богати су високо квалитетним протеинима, витаминима и минералима као и дијететским влакнима.
Како преноси Би-би-си (BBC), резултати неких претходних истраживања показали су да редовно конзумирање мањих количина ораха може да смањи ризик од срчаних болести, појединих врста рака, дијабетеса типа 2 и других здравствених проблема.