Društvo

ОДРЖАНА 13. СМОТРА НАЈБОЉИХ СРПСКИХ ШЉИВОВИЦА: У ПРВЕ ТРИ ПОБЕДНИЧКЕ, ДВЕ ЧАЧАНСКЕ РАКИЈЕ

ОДРЖАНА 13. СМОТРА НАЈБОЉИХ СРПСКИХ ШЉИВОВИЦА: У ПРВЕ ТРИ ПОБЕДНИЧКЕ, ДВЕ ЧАЧАНСКЕ РАКИЈЕ

Драгић Гајовић из Губеревца код Краљева је победник 13. Смотре најбољих српских шљивовица одржане прошле седмице у чачанском Институту за воћарство, чија је препеченица из 2009. године (43 вол. %) добила оцену 19,24. Друго место је освојила Јована Бојовић из Чачка за ракију из 2014. године (јачине 45 вол. %) која је добила оцену 19,11. Трећепласирана је била шљивова препеченица Гордане Минић из Трепче из 2008. године, јачине 43 вол. %, која је понела оцену 19,09. На четвртом месту се налази шљивовица из 2011. године из Подрума „Жеља“ из Наномира (између Лајковца и Мионице), која је добила оцену 19,03, а на петом ракија из 2005. Николе Тасића из Аранђеловца оцењена са 19,01. Свечано уручивање признања произвођачима најбоље оцењених шљивовица биће уприличено у уторак, 25. јуна, у Институту за воћарство.

Деветочлана комисија, за коју кажу да је најбоља на свету за оцењивање сензорног квалитета шљивових препеченица, јер је сачињена од најреспектабилнијих стручњака, имала је и овога пута изузетно тежак задатак да од 76 изузетно квалитетних, врхунских узорака ракија које су на регионалним такмичењима одржаним у протеклих годину дана широм Србије освојиле велике златне медаље, одабере најбоље.

Др Бранко Поповић, виши научни сарадник чачанског Института за воћарство и члан Комисије за оцењивање узорака ракије

– Ову манифестацију произвођачи ракије сматрају својеврсном лигом шампиона за шљивовице. Победити на једној оваквој манифестацији сматра се веома престижним, а у многоме и помаже промоцији наше домаће шљивовице, свих тих  произвођача, као и бољој комерцијализацији њихових ракија. Сведоци смо да су многе шљивовице, које су победиле овде у Чачку и које су се уопште појавиле на овом оцењивању, постигле знатно боље цене на тржишту и продате као производи високог квалитета за високе суме новца – рекао је др Бранко Поповић, виши научни сарадник чачанског Института за воћарство и члан Комисије за оцењивање узорака ракије, иначе један од водећих српских зналаца у области шљивовице.

А оцењивали су се основни параметри квалитета шљивовице – боја, бистрина, типичност, мирис, укус.

Др Нинослав Никићевић, професор Пољопривредног факултета у Земуну и председник Комисије за оцењивање узорака ракије

Др Нинослав Никићевић, професор Пољопривредног факултета у Земуну и председник Комисије за оцењивање узорака ракије, истиче да је српска шљивовица најбоља и да на свету нема квалитетније.

Смотру најбољих српских шљивовица организује Институт за воћарство од 2012. године. Суорганизатор манифестације је Град Чачак.  

В. С.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.