Priča o osnivanju Etno kuće “Erić”, smeštene u malom, ali veoma poznatom i opevanom mestu Šumadije, u Mrčajevcima, počinje 2009. godine i još uvek uspešno traje…
Prepoznatljiva po autentičnom ambijentu i ukusu domaće srpske kuhinje, spojivši tradiciju i moderno doba, vremenom se Etno kuća “Erić” proširila u seosko turističko domaćinstvo. Otac još jedne naše sagovornice ovog serijala, preduzetnice Marije Tomašević, bio je inicijator pokretanja porodičnog biznisa. Posle završene srednje Ekonomske škole u Čačku, Marija je 2008. godine upisala fakultet.
– Za dosadašnjih deset godina rada i deceniju uspeha zaslužni su, pre svega, moji roditelji Milun i Nada Erić, koji su na mnogim putovanjima imali priliku da vide tradicionalne restorane sa domaćim jelima. Zahvaljujući tome preuredili su nasleđenu imovinu i napravili restoran ispunjen predmetima naših dedova i ponudom srpskih jela naših baka. U Etno kući “Erić” prvo pripremljeno jelo bio je kuvani kupus iz zemljanog lonca i od tada je on na meniju 365 dana u godini. Proširili smo ponudu na gulaš, pasulj, sarme, jagnjeće sarmice, komplet lepinje, roštiljsko meso i specijalitete ispod sača, jagnjetinu, teletinu i kolenice u kupusovom listu – kaže vlasnica Marija Tomašević i podseća da su njihovi gosti u ovom etno ambijentu ubrzo počeli da organizuju privatne i poslovne proslave, što ih je podstaklo da obeležavaju i velike praznike, kao što su Nova godina, Srpska nova godina, Božić, Uskrs, Dan zaljubljenih, 8. mart, 1. maj. Shvativši da u ovom poslu nema granica, porodica je uvek imala puno ideja i veliku želju da proširi etno kuću.
Piše Nela Radičević
Ceo tekst pročitajte u današnjem izdanju „Čačanskog glasa“