ПРЕХРАМБЕНО-УГОСТИТЕЉСКА ШКОЛА ОРГАНИЗОВАЛА РАДИОНИЦУ “УЧЕЊЕ КРОЗ ПРАКСУ”
У Прехрамбено-угоститељској школи, почетком седмице, 6. и 7. децембра, одржана је дводневна едукативна радионица “Учење кроз праксу”, која је била намењена ученицима другог, трећег и четвртог разреда, смера кулинарски техничар, кувар, посластичар и угоститељски техничар. Радионица је организована у сарадњи са Кулинарском федерацијом Србије и Компанијом Zepter International.
Драгица Симовић, директорка Прехрамбено-угоститељске школе, сматра да су едукативне радионице најбољи начин да се деца оспособе за будући живот, односно, да постану успешни професионалци, менаxери, директори хотела.
– Циљ нам је да наши ученици, кулинарски техничари, кувари, посластичари и угоститељски техничари уче од најбољих, да повежемо теорију и праксу. То је суштина учења, јер једино тако можемо имати квалитетне кадрове – нагласила је Драгица Симовић.
Према речима Дејана Станковића, наставника куварства Прехрамбено-угоститељске школе и председника Кулинарске федерације Србије, најзначајније је код ученика пробудити љубав према гастрономији.
– Циљ едукативне радионице је да ђаци и кроз рад са старијим колегама виде сву лепоту овог позива. Човеку који је упоран и истрајан у овој професији отварају се бројне могућности и, као велики интернационалац, моћи ће да се дружи са колегама из разних крајева света, да путује и стиче разна искуства. Углавном, основни циљ дводневне радионице, а и наша обавеза је да у деци пробудимо љубав према гастрономији. Сматрам да наша деца у генетици имају љубав према храни и ако им још мало помогнемо у томе, резултати ће бити неизбежни – рекао је Дејан Станковић.
Главни предавач и демонстратор кулинарских способности и умећа у гастрономији био је Дамир Сертић, службени шеф Компаније Zepter International.
– Драго ми је што се организују овакве радионице и што могу бити њихов део, као службени Zepterov шеф. Компанија Zepter International је кроз све године постојања заговарала здрав начин живота. Са 21. веком овај принцип технике кувања, као и здрав начин исхране, постао је приоритет и мислим да се ми уклапамо најбоље. Драго ми је што имам прилику да деци покажем нове технике кувања, како се припрема на здрав и бољи начин, како се чувају нутритивне вредности и хлорофил у храни да би била много укуснија, односно, да им покажем модеран начин кувања, чему сви теже данас – рекао је Дамир Сертић.
Поред еминентних кулинарских имена, у едукативној радионици су учествовали и наставници Прехрамбено-угоститељске школе Сања Филиповић, Катарина Ичелић Трмчић и Александар Бишевац.
– Желимо да наши ученици на најбољи начин прихвате нова знања од реномираних кувара, нашег наставника Дејана Станковића и Дамира Сертића из Zeptera, да науче да на најсавременији начин, уз коришћење модерне технологије, припремају и сервирају јела. Први дан едукације је био припрема, а другог дана радионице јела су добила финални укус и изглед – подсетио је Александар Бишевац, наставник куварства и председник Стручног већа угоститељства.
У укусним специјалитетима (хладно и топло предјело, главно јело са прилозима, дезерт и атипичне врсте хлебова), које су припремали најбољи, имали су прилику да уживају гости, сарадници Прехрамбено-угоститељске школе, представници локалне самоуправе, Школске управе, пословни партнери и привредници.
Н. Р.