Društvo Obrazovanje

КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

ПРЕХРАМБЕНО-УГОСТИТЕЉСКА ШКОЛА ОРГАНИЗОВАЛА РАДИОНИЦУ “УЧЕЊЕ КРОЗ ПРАКСУ”

У Прехрамбено-угоститељској школи, почетком седмице, 6. и 7. децембра, одржана је дводневна едукативна радионица “Учење кроз праксу”, која је била намењена ученицима другог, трећег и четвртог разреда, смера кулинарски техничар, кувар, посластичар и угоститељски техничар. Радионица је организована у сарадњи са Кулинарском федерацијом Србије и Компанијом Zepter International. 

Драгица Симовић, директорка Прехрамбено-угоститељске школе, сматра да су едукативне радионице најбољи начин да се деца оспособе за будући живот, односно, да постану успешни професионалци, менаxери, директори хотела.  

Циљ нам је да наши ученици, кулинарски техничари, кувари, посластичари и угоститељски техничари уче од најбољих, да повежемо теорију и праксу. То је суштина учења, јер једино тако можемо имати квалитетне кадрове – нагласила је Драгица Симовић.

Према речима Дејана Станковића, наставника куварства Прехрамбено-угоститељске школе и председника Кулинарске федерације Србије, најзначајније је код ученика пробудити љубав према гастрономији. 

–  Циљ едукативне радионице је да ђаци и кроз рад са старијим колегама виде сву лепоту овог позива. Човеку који је упоран и истрајан у овој професији отварају се бројне могућности и, као велики интернационалац, моћи ће да се дружи са колегама из разних крајева света, да путује и стиче разна искуства. Углавном, основни циљ дводневне радионице, а и наша обавеза је да у деци пробудимо љубав према гастрономији. Сматрам да наша деца у генетици имају љубав према храни и ако им још мало помогнемо у томе, резултати ће бити неизбежни – рекао је Дејан Станковић.    

Главни предавач и демонстратор кулинарских способности и умећа у гастрономији био је Дамир Сертић, службени шеф Компаније Zepter International.

Драго ми је што се организују овакве радионице и што могу бити њихов део, као службени Zepterov шеф. Компанија Zepter International је кроз све године постојања заговарала здрав начин живота. Са 21. веком овај принцип технике кувања, као и здрав начин исхране, постао је приоритет и мислим да се ми уклапамо најбоље. Драго ми је што имам прилику да деци покажем нове технике кувања, како се припрема на здрав и бољи начин, како се чувају нутритивне вредности и хлорофил у храни да би била много укуснија, односно, да им покажем модеран начин кувања, чему сви теже данас – рекао је Дамир Сертић.

Поред еминентних кулинарских имена, у едукативној радионици су учествовали и наставници Прехрамбено-угоститељске школе Сања Филиповић, Катарина Ичелић Трмчић и Александар Бишевац.

Желимо да наши ученици на најбољи начин прихвате нова знања од реномираних кувара, нашег наставника Дејана Станковића и Дамира Сертића из Zeptera, да науче да на најсавременији начин, уз коришћење модерне технологије, припремају и сервирају јела. Први дан едукације је био припрема, а другог дана радионице јела су добила финални укус и изглед – подсетио је Александар Бишевац, наставник куварства и председник Стручног већа угоститељства. 

У укусним специјалитетима (хладно и топло предјело, главно јело са прилозима, дезерт и атипичне врсте хлебова), које су припремали најбољи, имали су прилику да уживају гости, сарадници Прехрамбено-угоститељске школе, представници локалне самоуправе, Школске управе, пословни партнери и привредници.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.