Društvo Obrazovanje

КАД МАЛИШАНИ ПРАВЕ “ЗВЕЗДИЦЕ” И НОСЕ КАПЕ ЗА КУВАРЕ

ДЕЦА ВРТИЋА “МАЈСКИ ЦВЕТ” ПОСЕТИЛА ПРЕХРАМБЕНО УГОСТИТЕЉСКУ ШКОЛУ

По препоруци Министарства просвете, Прехрамбено угоститељска школа, од 4. до 8. септембра, организовала је тематску недељу под називомУпознајмо свет кроз различите културе”. Предшколска установаРадост”, у оквиру свог пројектаГодине узлета”, прошлог петка (8. септембра), била је гост ове средњошколске установе. Деца су се упознала са занимањемкувари учествовала су у припремању и украшавању колача. Наравно, “кувариове школе спремили су разноврсне посластице за њихове госте.

У оквиру тематске недеље “Упознајмо свет кроз различите културе”, ученици Прехрамбено угоститељске школе имали су прилику да се кроз различите активности боље упознају са Немачком, Чешком, Великом Британијом и Краљевином Мароко. Први део упознавања реализован је путем презентација о овим државама, као туристичким дестинацијама, које су припремили ученци другог, трећег и четвртог разреда са образовног профила “туристички техничар”, уз подршку својих наставника, чланова стручног већа економске групе предмета, Тање Марјановић, Иване Ујевић, Слађане Луковић, Милована Цветковића и Сретена Затежића, рекла је Весна Дишић Величић, директор Прехрамбено угоститељске школе. 

– Други део упознавања је реализован путем презентовања гастрономије ових држава, припреме и дегустације неких од њихових типичних јела и посластица. За припрему специјалитета из ових земаља били су задужени ученици са образовних профила кулинарски техничар, кувар, конобар и посластичар, уз помоћ својих наставника, чланова стручног већа за угоститељство, Катарине Ичелић Трмчић, Александра Бишевца, Сање Филиповић, Сандре Ћосовић, Ане Селаковић Мартиновић, Марије Селаковић Белушевић, Стојадина Стаматовића и Милоша Бјелића. Трећи део упознавања реализован је путем припреме, презентације и дегустације традиционалних врста хлеба из различитих култура. Ову активност су реализовали ученици трећег разреда са образовног профила “пекар”, уз подршку наставнице Данке Милорадовић – наводи директорка Весна Дишић Величић.

У оквиру тематске недеље, Прехрамбено угоститељску школу су посетили васпитачи и деца из вртића “Мајски цвет”, у циљу упознавања са занимањем “кувар”.  

– Током ове посете наши гости су имали прилику да се упознају са школским рестораном, али и са кухињом где их је дочекала наставница куварства Катарина Ичелић Трмчић, која им је представила занимање “кувар”, али им је и показала како да направе кексиће различитих облика. Ово је била иделна прилика да се унапреди сарадња Прехрамбено угоститељске школе и Предшколске установе “Радост”. Посета предшколаца је изазвала одушевљење и ученика и наставника наше школе – нагласила је директорка Весна Дишић Величић.  

Васпитач Марина Мирковић, напомиње да се програм васпитно-образовног рада реализује у складу са основама програма “Године узлета”, што подразумева да деца уче сопственим чињењем и учешћем у заједничким активностима са вршњацима и одраслима:   

– Дете учи кроз игру, кроз активно учешће у животно практичним ситуацијама и кроз планирано учење, зато смо у оквиру нашег пројекта “Кувари” посетили Прехрамбено угоститељску школу, како би током реализације пројекта добили одговоре на многа питања.

Школу је посетила старија вртићка група из вртића “Мајски цвет”, чији су васпитачи Весна Вујичић, Олга Пољан и Марина Мирковић.  

Маша Павловић је видела како се праве колачи са калупима: “Највише ми се допало кад смо правили кексиће”. Бобана Пајевић је такође правила колаче, месила тесто, правила звездице. И Василиса Ристановић је одушевљено правила колаче са калупом и тестом. Ђурђа Обрадовић је у школи правила колачиће са оклагијом: “Развијала сам тесто и колачи су били лепи”. Поред малих, лепршавих “куварица” и један од “кувара” Матија Николовски се  похвалио да је у кухињи правио колачиће и носио капу за куваре.

Сва ова дешавања у оквиру тематске недеље пропратили су чланови Фото секције Прехрамбено угостиотељске школе, коју води професор Далибор Марковић, а посебан допринос дали су ученици Богдан Весковић, Душан Томовић и Нађа Грујић.

Н. Р.

Фото: Фото секција Прехрамбено угоститељске школе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.