Иако смо навикли да поклањамо и добијамо класичне букете цвећа, прелепе, али које, нажалост, након неколико дана више не можемо искористити, јер су увенули, нови трендови доносе нам јестиве букете, е код њих сваки део можемо појести. Прављење јединствених, лепо аранжираних букета, интересантан су хоби Владане Милекић из Чачка. Из жеље да се бави неким обликом ручног рада, Владана је поред редовног посла пре неколико година ушла у свет прављења јестивих букета. Иако је то за наше подручје врло иновативно, људи су идеју одлично прихватили, па је самим тим њен хоби повремено почео да јој доноси и зараду.

- Ако сте мој пријатељ, неко важан у мом животу, врло вероватно је да ћете од мене добити на поклон неки предмет ручне израде. Ручни рад је одувек био нека моја љубав, желела сам да стварам нешто својим рукама. Идеја је наишла када сам одлучила да направим свој бидермајер. Тада сам видела први пут јестиви букет и након неколико година у Србију је дошла Рускиња која је донела ту медоту. Јестиви букети изворно су из Русије. Тако сам за време пандемије Корона вируса почела са тим, одрадила сам прву радионицу коју је она организовала, након тога кренула сам и на обуке и видела да то није тако просто, већ је један читав свет. Прво сам поклањала, радила за своје пријатеље, који су на то лепо реаговали, а онда је на њихов наговор и наговор породице прављење јестивих букета постао мој хоби – рекла је Владана Милекић.
Шарени и укусни букети током читаве године одлична су идеја да усрећите неког блиског или можда и сами себе. Иако се овим послом бави из љубави према ручном раду, Владана сваки аранжман ради на другачији начин, са пуном посвећеношћу.

- Букет може да се направи говото од било чега. Ја се тренутно базирам на јестивим букетима, али имам и оне који нису јестиви. Јестиве радим од воћа, поврћа, слаткиша, чоколадица, радим и деликатесне букете, од сувомеснатих производа, сирева. У сваки букет може да се дода флаша пића, занимљива чаша, у нејестиве шминка, играчке, неки занимљиви поклони које желите необично да упакујете. Радујем се свакој поруџбини као да је прва. Дешава се да по целу ноћ не спавам, јер радим букет, да би ујутру био готов. Када нешто волите, није вам тешко да се томе максимално посветите – прича наша саговорница.
Иако све можда делује лако и као да се детаљи могу купити баш било где, овај посао је, ипак, мало захтевнији, посебно јер је тешко набавити одређене сировине за рад. Наравно, још много фактора се мора уклопити да би букет испао баш као са фотографије.

- Буде захтевно, јер је материјали које користим врло специфични. Материјал се не може купити у свакој продавници или пиљари, сировине да, али репроматеријал који користим често није доступан у нашем граду, па онда морам поручити из другог града, а некада и из иностранства. То је мало незгодна страна, мора се планирати унапред, али је изводљиво. Свака сировина коју користим захтева одређену припрему за рад. Свака воћка, односно, лист зеленила захтева припрему, због тога за разлику од букета од цвеца ово изискује више времена. Морам да сакријем све те техничке стране да се не би виделе, како бих добила на крају форму букета. Рецимо, неко воће је доста осетљивије, када користим јагоде, морам радити пред сам долазак клијента, јер оне не могу бити дуго у букету. Може бити незгодан рад са чоколадом у топлијим данима, јер се брзо топи, ту имамо неке трикове како са тим радимо. Букети од сувог воћа који су јако ефектни, морају се радити на посебан начин, на одређеној температури – казала је Милекић.
Ако се питате зашто су јестиви букети права идеја за поклон, наша саговорница истиче две важне предности, а то су оригиналност и то што их можете у потпуности искористити.

- Још увек није постало тако уобичајно код нас, где год се појавите са таквим поклоном бићете примећени и запамћени, то је једна страна. Друга предност јестивих букета јесте што их можете искористити, нећете после два дана морати да баците, јер ће увенути као цвет, већ ћете их појести – каже наша саговорница.
За последње четири године колико је своје слободно време посветила прављењу интересантних аранжмана, наша саговорница је и напредовала. Учествовала је у бројним радионицама како би усавршила своје знање и научила неке нове технике израде.

- У Русији је ово веома распрострањено, они за сваку догађај поклањају букет, када оду са другарицом на кафу поклониће јој букет, глумцима на крају представе као израз захвалности, такође, букетима се код њих дарују и мушкарци, њима је то сасвим нормално. Имала сам прилику да са својом менторком у Београду одрадим неке радионице за једну фирму, где су претежно запослени Руси. Учествовали су сви, на моје изненађење мушкарци су пришли кругу где се одржавала наша радионица и желели да учествују у прављењу. Код њих је култура даривања мало другачија, необично им је што код нас то није распрострањено. Прошла сам до сада око десетак семинара, сви су руски. У овоме што ја радим увек постоји простор за усавршавање и константно се мењају форме, трендови, шта се и на који начин користи, добијамо приступ новим материјалима, отвара се ново тржиште, па самим тим имамо и нови простор за екпериментисање – закључила је Владана.

Јестиви букети јединствени су поклон за свакога, за партнера, родитеље, децу, пријатеље, колеге, засигурно је да ће у њима сви уживати, било да су љубитељи слаткиша или гурмани. Посебан печат овом послу Владана даје својом љубављу према ономе што ради и тиме што се труди да сваки букет буде уникатан.
Виолета Јовичић