ЈАБУКА (фото: Мима Зиндовић)
Zdravstvo

Јабуке за јачи имунитет

Јабуке за јачи имунитет

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ЈАБУКЕ

ИЗВОР: РТС


Конзумирање једне јабуке дневно могло би да ојача имуни систем људи толико да смањи могућност појаве упала које се доводе у везу са вишком килограма и дијабетесом, потврдили су резултати америчког истраживања.

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ЈАБУКЕ (фото: Мима Зиндовић)

Група научника са Универзитета у Илиноису утврдила је да редован унос свежих јабука побољшава стање имуног система човека.

Ради се о својству које јабукама дају растворљива влакна присутна у том воћу.

Амерички стручњаци сматрају да дневно конзумирање између 28 и 35 грама растворљивих влакана, колико их има у једној већој јабуци, благотворно делује на здравље.

Та влакна имају антиинфламаторно дејство и могу да омогуће боље функционисање имунолошког система, смање могућност појаве упала које се доводе у везу са вишком килограма и дијабетесом, па чак и да спрече појаву рака дебелог црева.

ЈАБУКА (фото: Мима Зиндовић)

Још у старом веку лекарима су била позната лековита својства овог воћа. Јабука садржи и до 90 одсто воде у којој се налази велики број важних материја које су делимично растворене па кроз желудац пролазе веома брзо – за 15 до 30 минута у зависности од количине.

Међутим, уколико се једе са другом храном то време се продужава на неколико сати при чему се смањује проценат искоришћености корисних састојака.

Јабуку од осталог воћа издваја висок садржај пектина. Одличан је извор витамина А, Б, Ц, важних минерала и олигоелемената.

Растворљива влакна присутна су и у овасу, јечму, интегралним житарицама, орасима, шаргарепи, сочиву, агрумима, сувом воћу, сувим шљивама, јабукама и јагодама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.