ЛОША ГОДИНА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ЈАБУКЕ, ПОДБАЦИЛИ И РОД И ЦЕНА

Ова година је била изузетно лоша за воћаре Србије, јер су позни пролећни мразеви, а након њих и дуготрајна суша обрали добар део рода готово свих воћних врста. Како истичу чачански воћари, род јабуке у овој сезони је, највероватније, најлошији у последњих десетак година, умањен је драстично, на неким локалитетима чак и за 70 до 80 одсто. И квалитет јабуке није на завидном нивоу, јер су мраз и суша оставилили значајне последице на плодовима, а ништа није боља ни њихова откупна цена, мада је ово воће у маркетима далеко скупље. Како год окренеш, произвођачи су увек некако на губитку, јер понуђена откупна цена не може да покрије драстично нарасле трошкове производње.

Жарко Дамљановић, воћар из Миоковаца, заједно са братом производи јабуку на површини од четири и по хектара. Како истиче, ова година је за произвођаче јабуке била катастрофално лоша због неповољних временских прилика.
– Позни пролећни мраз је значајно оштетио и однео чак 70 до 80 одсто рода јабуке у чачанском крају. Доста плодова није успело да се оформи како треба, а оно што је остало на грани било је оштећено. И дуготрајна суша је утицала на умањење рода, јабуке су добиле ожеготине и остале ситније и као такве могле су само да заврше у преради. Тренутно нема неке значајније потражње за јабуком, изузев мањих количина за маркете. Нема је много ни у складиштима. Нема ни извоза, али доста овог воћа стиже из увоза, највише из Македоније. Бавим се трговином и откупљујем јабуку за индустрију, купци су прерађивачи из Осечине и Коцељеве – навео је Дамљановић.

Поред малине, производња јабуке је годинама уназад заузимала значајно место у структури извоза наших пољопривредних производа, јер је вишеструко већа од потреба домаћег тржишта. Како наводи аграрни економиста Радован Шеварлић из ПССС Чачак, највеће количине јабуке пласиране су у Руску Федерацију, у поједим годинама чак и 70 одсто укупне производње. Проблеми у пласману јабуке почели су са избијањем руско-украјинске кризе, што је многе воћаре натерало да размишљају о новим
тржиштима. Поред отежаног пласмана, произвођачи се у последње време суочавају и са великим проблемима у организацији производње услед недостатка радне снаге, а ту је и све изразитији утицај климатских промена.
– Ову годину су обележиле велике штете од мраза и дуготрајна суша која је, такође, неповољно утицала на род и квалитет јабуке. Међутим, и поред драстично мањег рода и слабије понуде, цене јабуке су на нивоу вишегодишњег просека, а потрашња слаба. То јасно указује да постоји проблем у пласману и да је домаћа производња вишеструко већа од наших потреба. Решење треба тражити у новим тржиштима, као и бољем наступу на домаћем, јер је и поред великих вишкова присутан и увоз овог воћа. Велики потенцијал за извоз наше јабуке претходних година су имала тржишта Саудијске Арабије и Kине, али и тржиште Црне Горе. За значајније резултате на том плану неоходно је прилагодити техологију производње и сортимент захтевима тих тржишта, што, свакако, захтева велика улагања – прокоментарисао је за наш лист Шеварлић.

Директор чачанског Института за воћарство Дарко Јевремовић наводи да је откупна цена јабуке пре петнаестак дана била 40 до 50 динара по килограму и да за овим воћем није ни тада владала велика потражња. Ипак, оно што је најуочљивије, то је велика разлика између цене по којој се откупљује ово воће и оне, по којој се продаје у маркетима.
– Због рата у Украјини, више нема извоза јабуке на руско тржиште. У међувремену, отворена су нова тржишта (Блиски исток и север Африке), али то још увек није у неком замаху, јер се испитују њихови захтеви. Имамо одговарајући сортимент јабуке за руско тржиште, мада у последњем периоду се подиже све више засада са новим сортама. Значајнији продор на нова тржишта тражи и неки период прилагођавања наших произвођача, увођење нових сората и свега другог што буду захтевали нови инострани купци – рекао је Јевремовић.
В. С.