УСПЕШНО ОРГАНИЗОВАНО СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ПОДРШКА ЛОКАЛНОМ МАЛОМ БИЗНИСУ“
ДОБРА ПРАКСА ШУМАДИЈСКИХ И ВОЈВОЂАНСКИХ ПРОИЗВОЂАЧА ХРАНЕ
У оквиру пројекта „Подршка локалном малом бизнису“, Удружење послодаваца „Унија Чачак 2000“, заједно са партнерима Форумом привредника Чачка и Локалном акционом групом „Чачак – Горњи Милановац“, за произвођаче и прерађиваче хране са нашег подручја је недавно организовало студијско путовање по Шумадији и Војводини, како би се примери добре праксе у производњи, преради и продаји домаћих производа из тих крајева успешно пренели и у овдашње локалне заједнице. Прилику да се упознају са постигнутим резултатима шумадијских и војвођанских произвођача прехрамбених производа имали су представници Града Чачка, Градске управе за ЛЕР, Пословног удружења „Унија Чачак 2000“, Форума привредника Чачка, као и локалних акционих група „Чачак – Горњи Милановац“ и „Драгачево – Јелица – Западна Морава“.
У оквиру овог пројекта, крајем прошле године, на Микро пијаци у Љубићу, отворен је Дистирбутивни центар – Продавница локалних производа „Моравски маркет“ као изложбени простор и логистичка подршка интернет трговини www.moravskimarket.rs, где је до сада окупљено тридесетак произвођача и прерађивача хране из Чачка, Драгачева и Горњег Милановца, са преко две стотине понуђених артикала, а тај број се сваким даном повећава. Захваљујући овом веома значајном подухвату, сви заинтересовани грађани имају могућност да на сајту погледају производни програм домаћих, локалних произвођача и након тога путем интернета обаве наруџбину. Како наводе представници Локалне акционе групе (ЛАГ-а) „Чачак – Горњи Милановац“, на овај начин се грађанима пружа могућност да у својој исхрани свакодневно користе домаће, локалне производе који су врхунског квалитета, здрави и без адитива, емулгатора, стабилизатора и арома. Истовремено, обезбеђује се и драгоцена подршка развоју локалног предузетништва, унапређењу радног амбијента и повећању запослености, пре свега, сеоског становништва. Иначе, пројекат „Подршка локалном малом бизнису“ се финансира средствима Европске уније преко ЕУ Про плус програма.
„ВЕТАР У ЛЕЂА“ ЛОКАЛНОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ
Недељко Радуловић, менаџер ЛАГ-а „Чачак – Горњи Милановац“, истакао је да је циљ овог пројекта и студијског путовања да пружи подршку малим локалним произвођачима, пре свега, прехрамбених производа из сектора малих и средњих предузећа и промовише и учини их видљивим, чиме ће подстаћи житеље Чачка, Драгачева, Горњег Милановца, али и ширег подручја, да купују производе локалних произвођача.
– Желели смо да разменимо искуства и идеје и да уједно сагледамо како се локалне заједнице у другим деловима Србије боре са проблемима као што су депопулација села, смањивање и одумирање сеоских газдинстава и производње. Хтели смо да сагледамо да ли постоје одговарајућа системаска решења и видови подршке који се могу применити на нашем подручју, како би се позитивно утицало на повећање животног стандарда, пре свега, становништва у сеоском подручју и истовремено подстакла прерада пољопривредних производа у газдинствима, као и њихова продаја на локалном тржишту било кроз директан пласман у „Моравском маркету“ и сличним малопродајним објектима или укључивањем у туристичко-угоститељску понуду. Желимо да се наша деца и унуци хране здравим домаћим производима, који имају својствене укусе и мирисе, јер је и то део наше традиције и културне баштине – нагласио је Радуловић.
Прво одредиште студијског путовања био је Винско–ракијски хаб у старом језгру Крагујевца, у коме се могу купити аутентични производи познатих винарија и дестилерија из Шумадије. Овај хаб је покренула Регионална развојна агенција Шумадије и он окупља најбоље произвођаче вина и ракије, кроз традиционалне рецептуре и уживање у пријатном амбијенту ипријатељској атмосфери кроз организовање винских и ракијских вечери, дегустација, индивидуалних и групних промоција и обука. Вођен је потребом за очувањем традиције и стварањем аутентичне понуде за све љубитеље квалитетних вина и ракија, чиме пружа подршку развоју територијалног идентитета и типичних производа Шумадије, па отуда и представља одличан пример добре праксе.
Учесници студијског путовања су у наставку путовања по Војводини, посетили и пољопривредно газдинство „Марин шпајз“ у Руском Крстуру, које се од 2021. године успешно бави производњом домаће хране и пића. Уследиле су и посете крстурском замку и Музеју Русина, а након тога и упознавање са радом Удружења жена „Бајка“, које је представило производе својих чланица – зимницу, разне рукотворине, домаће сапуне…
МИРИСИ И УКУСИ КОЈИ ОСВАЈАЈУ СРЦА ПОТРОШАЧА…
Душан Р. Ивановић, председник Управног одбора ЛАГ-а „Драгачево – Јелица – Западна Морава“, истакао је да је овакво путовање врло корисно за све учеснике и будућу сарадњу на развоју програма производње, прераде, промоције и продаје локалне домаће хране препознатљиве по свом изузетном квалитету и јединственим укусима и мирисима који освајају срца потрошача.
Другог дана студијске посете, Александра Гаговић, начелница Општинске управе Кула, Владимир Станковић, директор Туристичке организације Општине Кула и Милош Данилов, шеф Канцеларије за локални економски развој Општине Кула представили су учесницима студијског путовања моделе подршке локалне самоуправе привредницима, пољопривредницима, удружењима и туристичку понуду свога краја, а Бојан Ковач, менаџер ЛАГ-а „Срце Бачке“ говорио је о најзначајнијим пројектима ове организације, међу којима су формирање Центра за компетенције у хортикултури, е-пијаце, бренда „Из срца Бачке“ и продавнице/сувенирнице ЛАГ-а са локалним домаћим производима.
Посебно упечатљива је била посета Винарији Милисављевић у селу Липар, где су на 12,5 хектара засађене најквалитетније сорте грожђа.
Студијско путовање је завршено традиционалним војвођанским ручком на салашу „Стара кудељара“, који се налази између Куле и Црвенке, где су гости из Моравичког округа разговарали са председником општине Кула Дамјаном Миљанићем.
Путовање је успешно релизовала Туристичка агенција „Лазена“ из Јежевице.
В. С.
е