Grad

„СЛЕГАЊЕ“ ЛУЧНЕ ЗГРАДЕ ОШТЕТИЛО ФЕКАЛНУ КАНАЛИЗАЦИЈУ?

НЕПРИЈАТАН МИРИС ДУГОГОДИШЊИ ПРОБЛЕМ У ЦЕНТРУ ЧАЧКА

Непријатан мирис који се већ дужи период осећа у самом центру града, тачније у простору између Лучне зграде и паркинга, највероватније је од фекалне канализације, а главни разлог је потпуно слегање тог стамбено-пословног објекта, каже за „Чачански глас“, Божидар Гавриловић, технички диреткор ЈКП „Водовод“. Он наглашава да у тој згради постоји дугогодишњи проблем са прикључцима, пре свега фекалне канализације.

– Евидентно је да се већ годинама „слеже“ комплетна Лучна зграда, а то се најбоље види на споју и пукотини између тротоара и самог објеката – каже Гавриловић и подсећа да је то прво уочено пре више од десет година испред улаза код продавнице „Алпина“, када су станари заједнички урадили комплетну реконструкцију фекалне канализације.

– Они су тада урадили потпуно нови прикључак, који су подигли на плафонску конструкцију подрума, тако да више нема враћања фекалија. То би требало урадити и на преостала два прикључка. Посебно је критичан задњи део Лучне зграде, поред продавница „Пеко“ и „Металац“, према Дому културе – прецизира Гавриловић.

Због „појаве“ воде у  подстаници за грејање, „Водоводу“ су се већ неколико пута обраћали из агенције која одржава зграду. Гавриловић каже да је недавно потпуно прочишћен одвод фекалне канализације у делу зграде поред „Металца“, очишћен је и одвод кишне канализације, а онда је извршено детаљно прање и одмашћивање просторије подстанице.

– Када је све завршено, простор је био поптуно сув, али се опет појавила „чиста“ вода из зида. Послали смо екипу и протекле недеље откопали доводну водоводну цев за такозвани укошени део зграде, али се показало да је прикључак потпуно сув, односно исправан. Према нашем мишљењу, та вода је ипак из фекалних цеви. Разлог је управо „слегање“ целе зграде, тако да сваки спој цеви губи чврстину. Поготово што је реч о подрумским просторијама. Зато се морају прегледати и унутрашње инсталације, које припадају станарима и власницима пословних простора – објашњава технички директор „Водовода“ и додаје да се надлежност тог јавног предузећа завршава код шахта испред зграде.

Екипа „Водовода“ била је и у понедељак поподне опет на истом терену, јер су грађани пријавили „несносан смрад“, а узрок је био, каже Гавриловић, потуно загушење фекалног прикључка. Зато апелује да грађани што пре пријаве кварове, како би се избегле овакве ситуације.

В. Тртовић

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА

Због изливања фекалне канализације код Лучне зграде пре седам година био је угрожен рад подстанице за грејање, али и Римске терме. Тада су реаговали и ватрогасци, цела зграда била је без грејања, јер се ниво воде и фекалија у подстаници приближио ормару за електронапајање, па је из рада искључена подстаница. Фекалије су се изливале и на Римске терме, а све је пријављено комуналној инспекцији и Заводу за заштиту споменика културе у Краљеву.

СМРАД И НА ГРАДСКОМ ШЕТАЛИШТУ

Смрад из канализационих шахти може се често осетити и у другим деловима града, па и на Градском шеталишту. Божидар Гавриловић, технички директор ЈКП „Водовод“, каже да се раде редовне контроле канализације и да се најчешће констатује да нема „загушења“. Ипак, догађа се и супротно.

– Не можете веровати шта све несавесни грађани бацају у канализационе цеви. Морамо сви водити рачуна – каже он.

Изградња водоводне мреже у Чачку започета је 1955, када је и основан „Водовод“, а годину дана касније урађена је и канализација. Санирање водоводне и канализационе мреже у центру града, од „Касине“ до Ломине улице, изведено је 2006. године, када је рађено шеталиште.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.