Grad

Počela prva faza rekonstrukcije kanala Parmenac – Katrga

Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović naglasio je da se lokalno rukovodstvo, kao i republička vlast brinu i o drugom delu održivosti, koji podrazumeva rekonstrukciju kanala za navodnjavanje, koja je počela pre meseca dana.

Projekat “Razvoj navodnjavanja u poljoprivredi Srbije” se finansira iz Fonda za razvoj Abu Dabi, a u okviru njega trenutno se realizuje prva faza rekonstrukcije i modrenizacije hidromelioracionog sistema „Parmenac“. Ona podrazumeva deo kanala za navodnjavanje od Parmenca do Ljubić keja, dužine 5.350 metara, što bi trebalo da obuhvati oko 600 hektara zemljišta u Prijevoru i Trbušanima, po čijem završetku će poljoprivrednici moći da iskoriste potencijale Zapadne Morave za intenzivnu poljoprivrednu kulturu, istakao je Puzović. Rok za završetak radova je dve godine.

-Želja nam je da naši ljudi ostanu ovde. Mi ćemo im omogućiti da se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. Prvo se rekonstruiše glavni kanal, koji je građen pedesetih godina. Takođe, postavljamo osam cevovoda. Očekujemo da 2022. godine voda stigne do parcela – rekao je Puzović.
Kako je istakao gradonačelnik Todorvić vrednost radova je oko šest miliona evra, od kojih je 5.700.000 evra u ovoj fazi iz Fonda za razvoj Abu Dabi.

Grad Čačak je 2018. godine zajedno sa „Srbijavodama“ uradio projektno-tehničku dokumentaciju i izdao sve neophodne građevinske dozvole. Fond je odobrio projekat krajem prošle godine, a rekonstrukcija je počela pre mesec dana – istakao je Todorović. On je napomenuo da su izvođači radova domaće firme, „Jedinstvo“ iz Užica, „Morava“ iz Čačka i „Mašinokop“ iz Beograda.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.