Grad

Porast broja obolelih do kraja novembra, danas testirani i Kinezi

Prema procenama epidemiologa i infektologa dr Mihaila Lukovića, rukovodioca Radnog tima za praćenje širenja korona virusa u Čačku, broj obolelih biće u porastu do poslednje sedmice novembra. „Pritisak“ na bolnicu bi mogao još da potraje, verovatno do početka decembra.

– Ima težih oblika bolesti, ali ne u tom broju kao letos. Dosta je i pacijenata sa blažim kliničkim slikama. Kako će biti kasnije, videćemo. Očekujemo da će biti težih kliničkih slika kako se budemo bližili drugoj polovini ovog epidemiološkog talasa – smatra dr Luković.

Iz Zavoda za javno zdrvlje juče je na analizu upućeno 97 uzoraka. Pozitivnih iz Čačka je bilo osam, a iz Gornjeg Milanovca četiri. Među tim testovima su i komercijalni.

Danas su testirani i Kinezi na privremenom radu u Srbiji Oni su angažovani na izgradnji auto-puta, smešteni su u okolini Čačka.

– Prema jučerašnjim rezultatima, bilo je 26 pozitivnih uzoraka u Čačku i tri iz Ivanjice. To je realnija slika. Ima dosta zaraženih sa lakšom kliničkom slikom. Znamo da je broj pozitivnih veći. Prema mojoj slobodnoj proceni, bar 70 puta. Videćemo kakva su iskustva iz Slovačke. Tamo je testiran veliki broj građana. Sada je mnogo povoljnije nego u prvom i drugom talasu, imamo više mogućnosti za testiranje. Možemo da obavimo i antigenska testiranja, i to kod nas u Čačku. Juče sam poslao desetak pacijenata, bilo je pozitivnih šest, sedam uzoraka. Ali, antigenska metoda nije međunarodno priznata, tako da te podatke ne objavljujemo u javnosti – kaže dr Mihailo Luković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.