“Bungur fest”, manifestacija u pripremanju bungura, starog srpskog jela od pšenice, održaće se u subotu 3. avgusta u Vujetincima, po četvrti put. Ovo zdravo i ukusno jelo, sada gotovo potpuno zaboravljeno, nekada je bilo sastavni deo bogate srpske trpeze.
Početak takmičenja u pripremanju bungura je u 12 časova. Kulturno-umetnički program počinje u 16 časova, nakon čega sledi proglašenje pobednika u pripremanju bungura.
Prijave takmičarskih ekipa na broj telefona 069 16 23 343 Ivan Grujović – do petka, 02. avgusta, do 20 časova.
ŠTA JE BUNGUR?
Bungur je starovremensko jelo koje se nekada spremalo u selima oko Zapadne Morave i smatralo se da je po ukusu i kvalitetu takvo da se može služiti i na carskim dvorovima, što se i dešavalo, ali i na trpezama najvećih siromaha. Priča se da je svaka kuća u stara vremena imala kameni žrvanj na kome se mlela pšenica za bungur.
Na bunguru su odrastale generacije i generacije naroda ovog dela Srbije, a onda je pao u zaborav sve do 2016. godine, kada su meštani sela Vujetinci odlučili da ovo jelo otrgnu od zaborava tako što su bunguru u čast organizovali svetkovinu.
I. M.