Društvo

Фарбање васкршњих јаја може да почне!

  Имајући на уму да је код свих хришћана Велики петак најтужнији дан у години, дан када је разапет Исус Христ, обичаји на овај дан су оскудни и сиромашни. У Чачку и околним селима на Велики петак се шарају, фарбају и кувају васкршња јаја. Прво офарбано вакршње јаје у црвеној боји назива се „чуваркућа“, „чувар“, „стражар“ или „страшник“, и чува се у кући до следећег Васкрса, када се углавном оставља под родно дрво или у цвеће, или се даје кокошкама да га поједу. Према народном предању, „чуваркућа“ има готово магијске моћи, а верује се да свим укућанима чува здравље. Црвена боја ускршњег јајета симболизује здравље и поновно рађање природе. Снага јајета се још више повећава његовим фарбањем у црвену боју, односно боју крви и живота.

ФАРБАЊЕ ЈАЈА

Фарбање јаја је обичај у спомен на догађај када је Марија Магдалена Мироносица путовала у Рим да проповеда Јеванђеље. Посетила је цара Тиберија и у знак пажње поклонила му црвено јаје и поздравила га речима: “Христос Васкрсе”. Црвена боја симболише Исусову крв, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. На Ускрс, домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани. Куцање јајета и лом љуске симболише окове и представља почетак новог живота.

ПРИРОДНЕ БОЈЕ

ЦРВЕНА – цвекла, а да би боја била још интензивнија додајте сок од бруснице. Црвена боја се добија и од сока од нара, или цвета хибискуса, залеђених малина. 

ЖУТА – користите изрендану кору од лимуна, или поморанxе, а може и изрендана шаргарепа.

ЛАВАНДА – у воду са сирћетом сипајте сок од грејпфрута. Плаву боју добићете и од сока од боровнице.

СВЕТЛО ПЛАВА – главица ситно насецканог црвеног купуса, или сок боровнице.

ЉУБИЧАСТА – плаво јаје прокувајте у љускама лука, или га ставите у сок од купина.

СВЕТЛО ЗЕЛЕНА – прокувајте кељ, спанаћ, блитву, коприву и першунов лист.

НАРАНXАСТА – љуска жутог лука, или црвена алева паприка.

БОРДО – осушени цветови кантариона.

 

ЛЕПЕ ШАРЕ НА ЈАЈИМА

 

* На јаје уз помоћ воде залепите неки занимљив листић, или цветић, и чврсто увијте у танку најлон чарапу. Најлепша су у луковини, или зеленој боји.

* Узмите лист из свеске и пресавијајте га више пута да добијете мању коцку. Исеците различито углове, коцкице. Добићете листић са интересантном шаром, који треба уквасити и залепити на јаје, а затим ставити у танку најлон чарапу. Чарапу везати концем и офарбајте јаје.

* Направите мале врећице од xака за кромпир и у њих ставите јаја пре фарбања.

* Налепите на јаје тракице од лепљиве траке по својој жељи, и кувајте у луковини или зеленој боји. Са куваних јаја, још док су млака, скините траке.

* Самолепљив бели папир исечете на цветиће, или друге облике, залепите на јаја (трудите се да испод налепнице не остаје ваздух). Ставите у најлон чарапу и кувајте. Налепнице скидате чим се вода мало прохлади, јер се тако најбоље скину.

* Преко јајета ставите гумице за тегле и спустите их у боју. Када извадите јаје и скинете гумице остаће необојене линије.

* Сакупите љускице од црног и белог лука, па их исеците на ситно. Јаје поквасити водом, уваљајте у љускице и умотајте у алуминијумску фолију, или најлон чарапу. Фарбајте у омиљену боју. Када су скувана скините љускице. Овако добијена јаја популарно се зову мраморна јаја.

* Изломити љуску јајета и ставити у чарапу са јајетом, не мора пуно…, све остало као и са љуском лука. Боја негде прође, негде не, и добију се лепе шаре.

* Исецкати мотиве са салвета (оне ситније). На скуваном и офарбаном јајету лепити мотиве беланцетом, па их премазати поново беланцетом. Сачекати да се осуши.

 

ШАРЕНА ЈАЈА

 

Потребно је 30 јаја и по једна кесица црвене, плаве, љубичасте, зелене и жуте фарбе за јаја. Тврдо скувана јаја оцедите од воде. У одговарајућу ширу посуду налијте мало воде, тако да попуни дно (око два прста). Затим у ту шерпу ставите одговарајућу цедиљку, ђевђир, или решетку. Поређајте скувана јаја, тако да буду изнад воде у шерпи. Преко јаја неравномерно поспите фарбе у праху из кесица, па све добро затворите неком крпом, тако да јаја немају ваздуха и да могу да се фарбају само у пари. Кувајте их на умереној или јачој ватри десетак минута и добићете невероватна шарена јаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.