УКУСНА КАФА СА ДАШКОМ КОЛУМБИЈЕ, ОСМЕСИ И ОСЕЋАЈ ЗАЈЕДНИШТВА
Када говоримо о топлом напитку пријатног мириса који испијамо са пријатељима или члановима породице уз разговор о разним темама, било да се налазимо у свом дому или у неком кафеу, заправо говоримо о кафи или неком напитку на бази кафе. Све су бројнији њени љубитељи, који, осим у различитим укусима, уживају и у естетици шољица, амбијента у коме се налазе, такозваном „лате артуˮ, односно цртежима различитих облика на површини кафе са млеком и све то неретко забележе камерама мобилних телефона. О магији овог напитка и стварању угодне атмосфере за стварање потпуног угођаја разговарали смо са Филипом Виводом, радником и сувласником „Кактус кафе бараˮ, малог кафића ушушканог између градског бедема и парка, где се, како каже, пије добра кафа, срећу добри људи и ствара осећај заједништва

Чини се да је ритуал испијања кафе одавно присутан код нас, али да је у последње време, можда јачањем утицаја друштвених мрежа, постао још популарнији. У чему сматрате да је тајна овог „чаробног напиткаˮ и његове непролазне допадљивости?
‒ Да, испијање кафе је дубоко укорењено код нас. Уз кафу нам лепше почиње дан и тако је код већине људи, а јачањем утицаја друштвених мрежа све је то сада доста видљивије и лакше се размењују искуства, како у вези са кафом, тако и са свим осталим. Створио се цео култ око испијања кафе и те културе. Сад је много доступније и крајњем потрошачу да нешто научи о кафи и да самим тим више цени њен квалитет. Тајна њене непролазне допадљивости, по мом мишљењу је у томе што нас увек учи нечему новом и што нам даје неисцрпну инспирацију.
На једном од својих путовања посетили сте Колумбију. Шта сте тамо научили о процесу припреме кафе, а касније и применили у свом граду?
‒ Колумбија у нама буди посебну емоцију. Кад смо се вратили са тог путовања, сазнали смо да ће „Кактусˮ бити јачи за још једног члана тима. Свако путовање са собом носи нешто ново, неко ново искуство, нови детаљ, па тако и Колумбија. Тамо смо обишли једну од најстаријих производњи кафе где смо се упознали са целим процесом настајања, од цвета до зрна у млину. Схватили смо колико је дуг пут до крајњег производа, колико љубави и рада је потребно да бисмо ми на крају уживали у свим њеним укусима. На путовању сам се више заинтересовао за неке мени до тада непознате киселкасте нијансе укуса кафе, тако да смо по повратку, када смо правили наш бленд „Кактус кафеˮ, одлучили да доминира управо укус Колумбије.
Да ли је, поред квалитета и укуса кафе подједнако важан естетски моменат, када је у питању изглед шољица, ентеријер, избор музике, детаљи и чиме сте се водили када сте правили свој кутак за све љубитеље кафе, али и других напитака?
‒ Наравно да на првом месту треба да буде квалитет и да се то госту свиђа, али исто тако је значајан и сам изглед локала, каква атмосфера влада у њему, као и људи који раде у том кафићу. На самом почетку смо се више трудили да надоместимо слабији квалитет кафе изгледом локала и атмосфером која влада у њему. Доста је живописних боја и занимљивих детаља и свако наше путовање се неким делом уградило и дало лични печат кафићу. Касније, како се развијао посао, развијала се и жеља за што бољом кафом, па смо тако и тражили идеално решење које је на крају дошло у виду нашег бленда „Кактус еспресо кафеˮ.
Чини се да код вас влада породична атмосфера, препуна осмеха, деце, кућних љубимаца, цвећа… Да ли сте спонтано дошли до тога у сталној размени енергије са посетиоцима и желите ли нешто да мењате у наредном периоду у начину рада или сте достигли жељени ниво?
‒ То је била једна од првих замисли – да се према госту не понашамо као према потрошачу, већ као некоме ко је део нас и самим тим дошло је до резултата да локал буде препун осмеха, јер се и ми гостима обраћамо са осмехом на лицу. Ни отац ни ја нисмо видели себе као неке послодавце који само зановетају и захтевају екстремну дисциплину од запослених. Наравно, мора да се зна ред, али све док је узајамног поштовања, владаће и добра атмосфера. Круна свега тога су баш ти осмеси на лицима наших посетилаца. Како често волим да поменем, „Кактусˮ није само кафић, већ су то сви људи који долазе, који су долазили, чак и они у свакодневном пролазу. Увек треба тежити ка бољем, ка некој перфекцији која је можда и недостижна, али та жеља за напретком нас води напред и инспирише да стално учимо.
Некада смо знали само за тзв. црну домаћу кафу, а данас постоји много најразличитијих напитака на бази кафе и чини се да их сваким даном има све више. Пратите ли новитете у тој сфери, шта Вам се допада, шта не и коју кафу Чачани највише воле да пију?
‒ Како расте читава наука око кафе, тако се шири и палета пића на бази кафе, али најбитније је да класици попут еспреса и домаће кафе и даље превладавају на ранг листи тих напитака. Код нас је еспресо најпродаванији производ уз добро познати капућино. У последњих неколико година доста се променио и начин припреме млека, па је самим тим и укус капућина доста другачији. Свему се приступа доста пажљивије, са више разумевања и са циљем да крајњи потрошач што више ужива у кафи и свим њеним варијацијама. Ми смо ове године уврстили зимски капућино на бази цимета и меда и сјајно се показало јер људи уживају у њему. Позивамо све вас да свратите, пробате и сами процените да ли је баш то и ваше омиљено зимско пиће.
Текст: Марија Миљуш
Фотографије: приватна архива