Kultura

VEČERAS: Lecture-performance “JELENA VESIĆ READS ROK, 2024.“

U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ danas od 17,30 biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu 32. Memorijala Nadežda Petrović. Posetioce očekuje selektorsko vođenje Zdenke Badovinac kroz izložbu “Memorijal Sonja S.“, kao i predstavlajnje kataloga 32. Memorijala. Od 18:30 biće izveden Lecture-performance “JELENA VESIĆ READS ROK, 2024.“.

Lecture-performance: JELENA VESIĆ READS ROK, 2024. 

Jugoslava je zgodna plava seksi revolucionarka, neka vrsta Sonje S, jugoslovenske „nove žene”, aktivistkinje, predvodnice, melanholičarke sklone ushićenju i razočaranju. 

Priča o Jugoslavi (heroini Žilnikovog filma Rani Radovi iz 1969), prepliće se sa pričom o Nadeždi Petrović i Sonji Savić, kroz feminističku kritiku i humorističku refleksiju generacije savremenih umetnika, intelektualaca i pisaca, pripadnika Gen X, opsednutih jugoslovenskim socijalizmom i umetničkim eksperimentom šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka, kao i pobunjeničkom estetikom studentsko-radničkih protesta 1968.

Izlaganje se odvija na razmeđi predavanja i performansa, uključujući u diskusioni narativ elemente samo-refleksije, društvene refleksije, ispovesti i poetske fikcije. 

Naslov referira na rad „Martha Rosler čita Vogue” izveden na alternativnoj njujorškoj televiziji Paper Tiger TV 1982. u kojem ova umetnica i teoretičarka komentariše poznati modni časopis erotski dodirujući njegov sjajni papir i slike glamura i luksuza, i komentariše lifestyle i uspon vlasnika kompanije Vogue. 

Performans je izveden iz projekta Feminist Takes koji je inicirala Antonia Majača, čiji je deo i knjiga „Feminist Takes Early Works by Želimir Žilnik“ (ur. Antonia Majača, Rachel O’Reilly i Jelena Vesić, Sternberg Press, 2021) koja uobličava višegodišnje kolaborativne diskusije i refleksije filmske i istorijske sudbine „Jugoslave“ i prospekte revolucionnarnog feminizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.