Aktuelno Društvo Grad

ГРАДСКО ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ДЕВЕТОМЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА

На данашњој седници Градског већа разматран је и усвојен извештај о извршењу буџета Града Чачка за период од 1. јануара до 30. септембра. Приходи градског буџета у разматраном периоду износе нешто мање од пет милијарди динара или 56, 21 одсто у односу на планиране у Основној одлуци о буџету Града Чачка за 2024. годину.

градоначелник Чачка Милун Тодоровић

Како је навео градоначелник Чачка Милун Тодоровић, током ове године, односно, до 30. септембра донета су 33 решења о повећању прихода планираних Основном одлуком о овогодишњем буџету Града, тако да се дошло до укупног износа од 9.086.000.000 динара.

  • Та 33 решења о повећању буџетских прихода односе се искључиво на средства која су уплаћена из државне касе, односно, од разних министарстава. Остварење буџетских расхода у разматраном периоду је 54,71 одсто у односу на планиране, тако да су приходи у градској каси већи од расхода за један и по одсто. Највише прихода у градску касу слило се од пореза на зараде (око 2.112.000.000 динара), пореза на имовину, разних такси и из других надлежности локалне самоуправе. Све обавезе које смо буџетом предвидели – углавном смо и испоштовали. Остаје нам последњи квартал који је увек најбољи када је реч о пуњењу буџета локалних самоуправа – рекао је Тодоровић.

Градско веће је, такође, разматрало и усвојило извештај о раду ПУ „Радост“ за 2023/2024, а дата је и сагласност на годишњи план рада ове установе за радну 2024/2025. годину.

На седници су донете и одлуке о закључивању колективних уговора предшколских установа „Радост“ и „Моје детињство“.

– Ускладили смо колективне уговоре ове две предшколске установе да буду потпуно идентични. Повећали смо неке могућности, пре свега, менторима да добију додатних три посто примања, као и да исплата боловања буде сто одсто за запослене који се разболе на радном месту, јер има много инфекција и вируса – појаснио је градоначелник Чачка.

Градски већници су донели и измене Правилника о суфинансирању мере енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији“. Донета је и одлука о расписивању јавног позива за учешће привредних субјеката у спровођењу мере енергетске санације породичних кућа и станова на територији града Чачка.

На седници су донете и одлуке о изради Програма популационе политике и Програма за унапређење положаја младих града Чачка. Оба програма биће урађена за период од 2025. до 2027. године. Усвојена је и одлука о изради средњорочног Плана Града Чачка за период од 2025. до 2027. године.

На седници је донето и решење о покретању поступка експропријације, односно, административног преноса катастарске парцеле 4458/299, КО Чачак, у циљу изградње Улице Чачански партизански одред, као и четири решења о употреби средстава текуће буџетске резерве.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.