Politika

ГЛАВНЕ ТЕМЕ – ДЕПОНОВАЊЕ ОТПАДА И ПРЕКИНУТА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА

ГРУПА ГРАЂАНА „ИВАН В. ЋАЛОВИЋ – ИСТИНА И ЧАСТ“ ОДРЖАЛА РЕДОВНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ

ГЛАВНЕ ТЕМЕ – ДЕПОНОВАЊЕ ОТПАДА И ПРЕКИНУТА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА

Група грађана „Иван В. Ћаловић – Истина и част“ одржала јe и ове недеље редовну конференцију за новинаре на којој се говорило о претходној седници Скупштине града Чачка, сазваној на захтев опозиције, која је прекинута због тога што предложени дневни ред није добио већину одборничких гласова.

Kако је навела Наташа Велковски, владајућа већина у градском парламенту није имала намеру да се заказана седница и одржи. 

– Наша намера је била да расправљамо о темама које су заиста од великог значаја за јавност. Председник Скупштине града није дозвољавао да се укаже на повреде Пословника, а сам је повредио све одредбе овог скупштинског акта, изузев једне, а то је она по којој је био дужан да сазове седницу Скупштине града на захтев једне трећине одборника. Сматрали смо да јавност у Чачку треба да зна каква је ситуација са Јавним комунални предузећем „Kомуналац“, депонијом „Дубоко“, какво је извршење буџета у првих девет месеци ове године. Ниједан тај извештај нисмо добили, нити је било добре воље било кога у владајућој коалицији да нам изађе у сусрет. Да је заиста било добре воље, председник Скупштине града је могао, у складу са Пословником,  да сазове и консултације уочи седнице, али то се није десило – рекла је Велковски, додавши да је „председник СГ све време трајања седнице покушавао да укаже на то да су опозициони одборници, а посебно предлагачи појединих тачака дневног реда, неспособни и нестручни“.

Велковски је казала да је председник Скупштине града рекао да се предложене теме припремају за неку од наредних седница и да је владајућа већина спремна да разговара о њима. 

Одлагање комуналног отпада, његово одвожење у друге градове, а посебно пословање Регионалне депоније „Дубоко“, према речима Радоша Раилића, представљају кључне теме о којима је требало да се расправља на прекинутој седници градског парламента. Како је навео, ГГ „Иван В. Ћаловић – Истина и част“ је дошла до „папира који показују да је на депонију „Дубоко“ стизало далеко мање секундарних сировина него што је измерено у Чачку, што би, свакако, требало проверити“. 

– Само из дела папира до којих смо дошли, може се видети да је са Трансфер станице одлазила одређена количина гвожђа, изражена у тонама, али је у „Дубоко“ стизало за трећину или четвртину мање. Ради се о секундарним сировинама које имају одређену цену на тржишту. Исто се дешавало и са картоном. Међутим, Чачку се фактурисала већа количина органског отпада, таман да платимо оно што је потребно депонији „Дубоко“. Група грађана „Иван В. Ћаловић- Истина и част“ ће на наредној седници СГ затражити допуну дневног реда са предлогом да се оснује анкетни одбор који ће утврдити чињенично стање о пословању Регионалне депоније – рекао је одборник Раилић.

На конференцији се говорило о транспорту комуналног отпада у Јагодину, Кнић и Лапово. Александар Лепосавић је поставио питање да ли је решење да се отпад из Чачка транспортује на приватну парцелу од 25 хектара у Лапово, где је цена по тони депонованог материјала, како је навео, скочила са неких 2.200 динара на 40 евра по тони, а високи су и трошкови транспорта. 

– То су јако велике цифре које ће на крају платити грађани Чачка. Мислим да се о томе у овом моненту уопште и не размишља сада, да је то само неко привремено решење, а не постоји никаква анализа на који начин то треба решити. Желели смо да на овој седници сви заједно, без обзира на политичко опредељење и на групацију којој припадамо, покушамо да пронађемо најбоље решење за проблем депоновања отпада, јер уколико се оно што пре не нађе – несагледиву штету ће платити грађани Чачка  – казао је Лепосавић.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.