Društvo

„НА МНОГАЈА ЉЕТА”!

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА МИОКОВАЧКОГ ХРАМА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

 

Звуком храмовних звона, овенчана молитвом и тамјаном, уз славски колач, жито и пламен свеће обележена је овогодишња храмовна слава православног здања у част Покрова Пресвете Богородице у Миоковцима.

Хришћански црквени празник којим се светкује јављање Пресвете Богородице као покровитељке и заштитнице хришћанскога рода по јулијанском календару слави 1. октобра, или 14. октобра по грегоријанском, новом календару.

У селу које грли река Чемерница, недалеко од обале подигнут је храм Покрова Пресвете Богородице који припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Данашњи храм подигнут је 1890. године на месту старије цркве брвнаре, коју је подигла 1815. године кнегиња Љубица у част победе српске војске на Љубићу. Освештана је 1939. године од стране тадашњег епископа жичког Николаја Велимировића. Парохијани ове цркве су мештани села Миоковци и део мештана Трбушана. Старешина храма је свештеник Иван Босић. Домаћини овогодишње славе су мештани Миоковаца: Момчило и Бранко Класановић са породицама.

Светом литургијом је началствовао протојереј Војислав Рисимовић, а саслуживали су протојереј Звонко Рацић, протонамесник Јован Стојковић, Александар Суботић, Зоран Стевлић, јереј Дејан Радојевић и свештеник у пензији Љубиша Јанковић. Литургији и трпези љубави присуствовали су протојереј ставрофор Радосав Милинковић, протојереј ставрофор Рајко Раичевић и свештеник Јован Вуковић. У присуству две стотине мирјана, гостију славе, освештани су колач и жито, уз беседу свештеника и благослов да се „на многаја љета” у част Богомајке слави храмовна слава!

Отац Иван Босић, старешина храма позвао је све вернике да се ревносно окупљају на молитви у храму, поштују заповести Божије и тако благослове српско село ‒ колевку земље Србинове и огњиште са кога се рађало и око кога се славила крсна слава!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.