Društvo

У ЧАЧКУ ОДРЖАНА СМОТРА СТВАРАЛАШТВА САВЕЗА ДИСТРОФИЧАРА СРБИЈЕ

Разноликост и разноврсност. Сваки штанд био је и мали одраз целовитости у коме је свака јединка уникат…

Први пут Смотра креативног стваралаштва Савеза дистрофичара одржана је у Чачку. До сада је домаћин био Београд, односно, Народна банка Србије. Рукотворине које су целе године настајале на њиховим креативним радионицама изложило је десетак удружења из више градова и округа. И Чачанима су представили слике, цртеже, предмете израђене од дрвета, уникатне мараме, декупаж…

– Изабрали смо овај прелепи град и захваљујући домаћинима, добили простор у Културном центру. Можда ће и следеће године наша креативна смотра бити у Чачку – наговестио је Душан Тројановић, председник Савеза дистрофичара Србије.

Смотра стваралаштва оболелих од дистрофије, девета по реду, отворена је у понедељак, 14. октобра. Трајала је само један дан. Засигурно, недовољно да би је посетило више људи, с обзиром на то да је била и продајна. Ипак, показала је заједништво и плодове тимског рада у сваком удружењу.  

Радови Удружења дистрофичара из Ниша

– Наш град је велики, имамо доста чланова и свако је дао свој допринос – напоменуо је Александар Ракић, у име Удружења дистрофичара Ниш. И њихов штанд је био пун као око. Изложили су слике, плетене капе, летње шешире, ручно рађене торбице, јединствене минијатуре.

На њиховом и на осталим штандовима доминирале су веселе и живе боје. Скоро сваки изложени предмет, осим што је јединствен, има и употребну вредност.

– Изложили смо сапуне, украсне свеће, торбице од ева пене… Све су то урадили наши чланови – истакла је стваралаштво Удружења дистрофичара Шумадијског округа Крагујевац Данијела Карајовић.

Оливера Јововић, Министрство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Данијела Карајовић

Смотра креативног стваралаштва је тек део активности Савеза дистрофичара Србије. Снажна порука да су и особе са инвалидитетом креативне и да имају разноврсна интересовања очигледан је и у културном и у уметничком изражавању. Још један показатељ заједништва је Смотра стваралаштва на којој су учествали чланови више удужења…

– Поред осталих активности у области социјалне и здравствене заштите, образовања, запошљавања, важан део је и креативно стваралаштво наших чланова. Имамо око 1.800 регистрованих чланова у удружењима у Србији. Многи од њих су заинтересовани за различите видове културног и уметничког изражавања. Организацију Смотре креативног стваралаштва подржало је и Министрство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, односно, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом – навео је Душан Тројановић. Упутио је захвалност и домаћинима, Граду Чачку, Културном центру, Удружењу дистрофичара Моравичког округа.

Душан Радојевић, Олвера Јововић, Душан Тројановић и Мира Станојевић

Следећи степен заједништва који смотра испуњава је уклапање у друштво. Често је дуготрајан процес, али доприноси и рушењу препрека.

– Смотра креативног стваралаштва Савеза дистрофичара, не само да слави креативне потенцијале особа са инвалидитетом, већ јача наш заједнички циљ – изградњу друштва без баријера. Овакви догађаји шаљу и снажну поруку. Та важна поруке је да особе са инвалидитетом имају право на пуну и равноправну интеграцију у свим аспектима друштвеног живота. Нашим програмима и иницијативама трудимо се да обезбедимо једнаке шансе за све, стварајући услове за њихов самостални живот и пуну инклузију. Савез дистрофичара Србије је одличан пример да заједничким радом можемо превазићи предрасуде, уклонити препреке и оснажити особе са инвалидитетом да развију своје стваралачке потенцијале у различитим областима – назначила је Оливера Јововић, представница Министрства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, која је отворила девету Смотру стваралаштва Савеза дистрофичара Србије.

Добру намеру да напредује у превазилажењу препрека, било физичких или емотивних, показује и Град Чачак. Како је најавио већник Душан Радојевић, биће основан савет, при Скупштини града, чија ће главна сврха бити инситуционално решавање проблема особа са инвалидитетом.

– Важно је да се њихов глас не чује само на скуповима и овако лепим манифестацијама, већ у институцији у којој се доносе одлуке, креира буџет, распоређују финансије. Важно је и да се опредељују средства и за одржавање просторија и јачање капацитета да би сви могли да имају могућности за своје активности. Град Чачак ће наставити да подржава овакве догађаје и да их промовише – изјавио је Душан Радојевић, члан Градског већа.

Стваралаштво Удружења дистрофичара Златиборског округа

У понедељак, 14. октобра, у Културном центру Чачак уметничке и културне потенцијале својих чланова показала су удружења дистрофичара Јабланичког, Мачванског, Моравичког, Шумадијског, Поморавског, Расинског, Златоборског округа. Представили су се и Нишлије, као и Удружење особа са инвалидитетом „Живети заједно“ из Новог Пазара.

Осим Удружења дистрофичара Моравичког округа и Града Чачка, креативну смотру је подржало и Друштво за борбу против шећерне болести. И овога пута су спровели здравствену контролу. Излагачи су могли да провере ниво шећера у крви, притисак и сатурацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.