Aktuelno Društvo Srbija

Безбедност деце и ученика у школама приоритетан задатак Министарства унутрашњих послова

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић истакао је на међународној конференцији о безбедности деце „Безбедност и одговорност 2024“, да тема безбедности деце и ученика у школама представља приоритетан и веома важан задатак и да Министарство унутрашњих послова чини све да унапреди безбедност и сачува сигурност најмлађих нараштаја.

– Сматрам да је кључна реч у оваквој дискусији управо одговорност. Одговорност која стоји над свима нама, одраслим особама, и која сваког дана мора да подсећа на чињеницу да су родитељи и други одрасли узор. Одрасли су увек одговорни јер управо од њих млађи нараштаји морају да уче и да се угледају. Као министар унутрашњих послова могу да кажем да Министарству унутрашњих послова Србије тема безбедности деце и ученика у школама апсолутно представља приоритетан и веома важан задатак и да ово министарство чини све што је у његовој моћи да унапреди безбедност и сачува сигурност наших најмлађих нараштаја – поручио је министар Дачић.

Министар је истакао важност чињенице да дете уме да препозна насиље, да зна на који начин може да га пријави и како да се заштити од њега, као и од свих конфликата у којима се може наћи.

– Управо у тим немилим ситуацијама, велики савезник угроженој деци је баш полиција и деца то морају да знају – да је полиција увек ту за њих, да их саслуша и разуме и наравно спречи да им се било шта ружно деси, односно било који вид насиља и дискриминације. Оно што родитељи морају да знају, то је да треба одмах да пријаве сваку сумњиву активност која угрожава безбедност њихове деце, јер управо њихова брза реакција и сама пријава могу да спрече све предаторе да учине даљу штету и тако их уједно брже доведу пред полицију и лице правде – нагласио је Дачић.

Министарство унутрашњих послова је наставило сарадњу са Министарством просвете и Мисијом ОЕБС у Србији у пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“, који се спроводи у свим српским школама.

– Полиција ће наставити да кроз едукативне и информативне радионице подиже свест код ученика о томе какве све могу бити последице које изазива насиље и који су то начини подршке уколико би евентуално дошло до њега. Уз то, не заборавимо да је сваког дана у Србији око 2.400 полицајаца посвећено безбедности у школама – рекао је министар Дачић.

Он је подсетио и указао на значај успостављања система „Пронађи ме“ који би, према његовим речима требало у наредном периоду унапредити.

– Бројна су искуства кроз које смо пролазили. Било би сврсисходно и корисно да се извуку одређене поуке. Да се што боље организујемо да спасимо животе деце. Једна од тих ствари је образовни процес, васпитно деловање, утицање на свест људи. Нажалост, то није увек довољно. И то можете видети у сваком сегменту људског живота, од насиља у школама, на улици, у породици па до саобраћаја. Потребне су промене закона и увођење што оштријих санкција, али је потребна и боља организација свих институција које се баве владавином закона и невладиних организација, медија и свих других који могу у томе да помогну – нагласио је министар Дачић.

Министар је истакао значај сарадње свих организација, партнерских служби, као и увођења разних иновативних система.

– Желим да захвалим Игору Јурићу који је, нажалост имао и своја тешка искуства у животу, што је свој живот посветио некада не лаком тражењу заједничког језика са свим организацијама које се баве спровођењем закона. А, то значи да и у технолошком смислу пратимо нове идеје, пројекте који се појављују у свету. За то нам је потребна сарадња партнерских служби, мислим на полиције широм света, заједно са њима на томе радимо. Систем „Пронађи ме“ је само један од система који ми морамо да уведемо у нашој земљи. Ту је и систем „112“. Захваљујем свима вама на преданости у раду. Успех ће се овде мерити сваким спашеним дечјим животом, а то је нешто зашта се вреди борити. Министарство унутрашњих послова и полиција ће бити у првом реду те борбе и да нас позовете, упутите, кажете нам шта треба да помогнемо, да радимо заједно и сигуран сам да ћемо имати и боље резултате – поручио је министар Дачић.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил захвалио је министру Дачићу и Министарству унутрашњих послова које има кључну улогу и истакао да је у области безбедности деце постигнут значајан напредак пуштањем у рад система за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног детета „Пронађи ме“.

Амбасадор Хил је рекао да је то била заједничка идеја, успешно имплементирана и у Србији. Он је додао да свако дете заслужује безбедно детињство, посебно због чињенице да интернет може бити претња, јер постоје људи који га злоупотребљавају и да то захтева да се сви једнако укључе и имају једнаку улогу у постизању решења.

– Ово није питање једне земље како да се избори са насиљем над децом, оно је глобално. Овде је реч о томе како заједнички можемо да радимо и размењујемо искуства. Ово је питање које нас дефинитивно уједињује – рекао је амбасадор Хил.

Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић овом приликом захвалио је на сарадњи и помоћи свим сарадницима, као и институцијама и партнерским организацијама.

МУП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.