Društvo Privreda

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРОГРАМ “ПАМЕТНИ ПОЧЕТАК”

ФИНАНСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА

Фонд за иновациону делатност и Научно технолошки парк Чачак, у понедељак, 14. октобра, у просторијама Стартап центра НТПа, организовали су радионицу поводом представљања актуелног јавног позива за програмПаметни почетак”, намењен перспективним тимовима са скалабилним технолошким решењима за различите тржишне изазовеЈавни позив за достављање предлога иновативних пројеката из свих области науке и технологије биће отворен до 16. децембра, до 12 часова. Инфо дану су присуствовали тимови са иновативним идејама, представници факултета и заинтересовани поједицни.

Циљ радионице је био да се учесницима програма пружи детаљан увид у услове и могућности које нуди програм “Паметни почетак”. Тимовима који желе да конкуришу за бесповратна средства до 5,4 милиона динара по пројекту, Фонд обезбеђује финансирање до 90 одсто укупног буxета појединачног пројекта. Јавни позив за достављање предлога иновативних пројеката из свих области науке и технологије биће отворен до 16. децембра, до 12 часова. Средства за спровођење овог јавног позива обезбеђена су из буџета Републике Србије за 2024. годину, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација, у укупном износу до 230 милиона динара.

“Смарт старт” је програм намењен стартап тимовима у најранијим фазама развоја, са циљем да им пружи подршку на путу валидације пословне идеје и развоја првог прототипа и МВП-а. Тимовима ће на располагању бити финансијска и менторска подршка за спровођење прве фазе истраживања тржишта, развоја производа, успостављања пословног модела и започињања припрема за следећу фазу прикупљања финансијских средстава.

Програм је отворен за све тимове из свих привредних сектора, са фокусом на области дефинисане Стратегијом паметне специјализације Републике Србије. Овакви јавни позиви су важни због тога што се често дешава да млади имају идеју, али им недостају финансијска средства. Управо овај програм и јесте, не само финансијска, већ и менторска и стручна подршка стартап тимовима, подршка младим предузетницима да отпочну своје пословање, да покрену своју иновативну идеју и да на почетку, када је и најважније, развијају своје пословање уз подршку Фонда за иновациону делатност.

Иначе, Фонд је више од 12 година, кроз различите програме, фокусиран на јачање везе између науке и привреде. Циљ је да пружи подршку иновационој заједници у Србији, кроз развој стартапа, предузећа и научно-истраживачких организација.

– Очекујемо да ће бити финансирано око 40 иновативних пројеката, а по појединачном пројекту максимални износ финансирања је 5,4 милиона динара, што покрива 90 одсто буџета пројекта. Позивамо све заинтересоване да поднесу пријаву за овај програм и да покрену своју иновацију. Посебно бих захвалила Научно технолошком парку Чачак, одакле нам долази неколико успешних, подржаних иновативних пројеката. Задовољство нам је што смо у Чачку, да подржимо и мотивишемо све младе тимове који имају неку иновативну идеју – рекла је Милица Мацура, саветница за програме и пројекте Фонда за иновациону делатност.

Пријаве на програм могу се поднети електронски путем портала Фонда, где је истакнута и сва неопходна документација.

Приредила: Н. Р.

Извор: ТВ Лав

Фото: Сајт НТП Чачак    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.