Aktuelno Kultura Zabava

Документарни петак: BELDOCH EHO – Ревија документарних филмова са фестивала Beldocs 2024

Пред Чачанима је документарни петак: BELDOCH EHO – Ревија документарних филмова са фестивала Beldocs 2024 у Београду. УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН! Време одржавања пројекција: петак, 18. и петак, 25. октобар 2024, у Малој сали Културног центра Чачак, у 18.00, 19.00 и 20.00 часова.

Документарни петак: BELDOCS EHO (1. део)

Петак, 18. октобар у 18.00
ЏОЈМЕЈКЕРС
Јелена Раденовић, Србија, 2024, 46 мин

Џојмејкерс истражује музичко мајсторство ромских трубача у Србији и открива да се иза динамичних мелодија крије тежак живот и борба за опстанак. У средишту приче је Милан Николић, настављач важне мисије учитеља Максута Максутовића, који се труди да научи ромску децу да исправно свирају и сачувају здравље. Сусрет америчке професорке Наде Миљковић са Миланом пружа нам аутентичан и емотиван увид у њихов живот.

Петак, 18. октобар у 19.00
САУНДТРЕК ЗА ПРЕВРАТ
Јохан Гримонпрез, Белгија, Француска, Холандија, 2024, 150 мин

Године 1960. шеснаест новонасталих афричких држава ушло је у Уједињене нације, што је изазвало политички земљотрес који је довео до тога да већина гласова прелази из руку колонијалних сила и САД-а у руке глобалног југа. Конго постаје арена у којој се води битка за УН. Док је Никита Хрушчов ударао ципелом у врху УН-а у знак протеста на неоколонијално присвајање ресурса новонасталог Конга, делегати УН-а из афричких земаља бивају уцењени. У невероватном преокрету, атентат на Патриса Лумумбу уједињује афро-азијски блок, захтевајући од Генералне скупштине УН-а да гласа за тренутну глобалну деколонизацију. У овом високо експлозивном контексту, Влада САД шаље уметнике попут Луја Армстронга, Дизија Глеспија или Нине Симон као џез амбасадоре широм света како би одвратили пажњу од државних удара подржаних од стране ЦИА-е.

Документарни петак: БЕЛДОЦС ЕХО (2. део)

Петак, 25. октобар у 18.00
ФОТОФОБИЈА
Иван Остроцховси, Павол Пекарчик, Чешка, Словачка, Украјина, 2023, 71 мин

Дванаестогодишњи Ники и једанаестогодишња Вика крију се од страшног рата на метро станици у Харкову. Дневна светлост је синоним за смртну опасност, а они, без могућности за бег, живе под сталним сјајем неонских светала.

Петак, 25. октобар у 20.00
НЕКА НОВА ДИВЉИНА
Сиље Евенсмо Јакобсен, Норвешка, 2024, 84 мин

Интимна прича која се бави нашим животним изборима, одговорности према планети, нашој деци и како се носимо са великим губицима у животу. На малој фарми у шумама Норвешке једна породица води слободан живот у природи. Трагичан догађај мења све и приморава их да напусте идилични живот и суоче се са очекивањима модерног друштва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.