Dragačevo Region

ШЕСТО СЕЋАЊЕ НА ПРВИ ДРАГАЧЕВСКИ САБОР ТРУБАЧA 14. ОКТОБРА У ГУЧИ

ШЕСТО СЕЋАЊЕ НА ПРВИ ДРАГАЧЕВСКИ САБОР ТРУБАЧA 14. ОКТОБРА У ГУЧИ

У понедељак, 14. октобра, у Гучи ће бити одржана манифестација „Сећање на први Драгачевски сабор трубача“, шеста по реду. Програм Сећања почиње у 8:30 сати, у Цркви Светог Архангела Гаврила.

На Покров Пресвете Богородице, 14. октобра 1961, организован је први Драгачевски сабор трубача у порти Цркве Светог Архангела Гаврила у Гучи, управо на месту где се народ увек окупљао на традиционални последњи годишњи црквено – народни сабор, у народу познат и као „последње момачко и девојачко гледање“ у години.

Млади људи који су се вратили са школовања у Гучу, у жељи да покрену развој Гуче и Драгачева прво су основали манифестацију „Драгачево у песми и игри“ на којој су учествовале локалне певачке групе, играчи, свирачи и народни уметници, која је била припрема за већу смотру . Потом, исте 1961. године, оснивају удружење „Културно – просветну заједницу“ у Гучи, која је са оснивачима била организатор првог Драгачевског сабора трубача, који је за шест деценија трајања у малу драгачевску варош довео више од 15 милиона посетилаца из целог света.

Овогодишњи програм Сећања почиње у 8:30 сати, у Цркви Светог Архангела Гаврила, парастосом преминулим оснивачима, организаторима, трубачима, свирачима, певачима, играчима, сликарима, вајарима, каменоресцима, песницима, књижевницима, пољопривредницима, домаћицама, народним уметницима, домаћинима Сабора, свештеницима, члановима жирија, редитељима, водитељима, реализаторима програма, учесницима, новинарима, фотографима, сниматељима, занатлијама, угоститељима, туристичким радницима, трговцима и гостима Драгачевског сабора трубача.

У девет сати, у порти Цркве Светог Архангела Гаврила биће отворена изложба ручних радова и производа чланова Удружења сеоских жена Драгачева и Друштва драгачевских пчелара која носи назив „Драгачево ружом ограђено“.  

Од 10:30, такође у порти Цркве у Гучи, биће уприличена додела повеља заслужним појединцима и организацијама, а након тога биће одржано треће такмичење мушких, женских и млађих певачких група у изворном народном певању „Драгачево у песми и игри“. 

У програму ће учествовати и естрадни уметник Раде Јоровић, Дувачки оркестар „Драгачевски подмладак“ и певачке групе са Косова и Метохије и из Црне Горе и Републике Српске.

На крају дана, у најстаријој гучкој кафани „Дачо“, са почетком у 19 сати биће одржано Сећање на Предрага Радовановића, сликара из села Граб.

Шесто „Сећање на први Драгачевски сабор трубача“  организују: Културно – просветна заједница Драгачева, Кафана „Дачо“ – Гуча, Српска православна црква – Црквена општина Гуча, Културно – просветна заједница Србије, Удружење трубача Србије, Еколошко друштво „Драгачево“, КУД „Драгачево“, Друштво учитеља Драгачева, Удружење сеоских жена Драгачева, Локална акциона група „Драгачево – Јелица – Западна Морава“ и Друштво „Драгачево Драгачеваца ван Драгачева и пријатеља Драгачева“.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.