Grad

ГРАДСКО ВЕЋЕ: ОТПАД ИЗ ЧАЧКА БИЋЕ ТРАНСПОРТОВАН И У ЛАПОВО

ГРАДСКО ВЕЋЕ: ОТПАД ИЗ ЧАЧКА БИЋЕ ТРАНСПОРТОВАН И У ЛАПОВО

На данашњој седници Градског већа усвојен је извештај ЈKП „Kомуналац“ од 10. октобра који се односи на немогућност депоновања комуналног отпада са територији града Чачка на Регионалну депонију „Дубоко“ Ужице, као и предлог за транспорт и одлагање комуналног отпада на депонију „Врбак“ у Лапову. 

У циљу превазилажења настале ситуације и спречавања последица које би могле да угрозе безбедност, здравље и животе људи и животну средину, према речима градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, уговор о транспорту и одлагању комуналног отпада на депонију у Лапову, Град Чачак и ЈKП „Kомуналац“  ће закључити са Привредним друштвом ФЦЦ ЕКО Београд. Из Чачка у Лапово би дневно требало да се транспортује око 100 тона отпада. 

– Данас смо донели одлуку да се потпише уговор између Града Чачка, ЈKП „Kомуналац“ и фирме „Еко“, како бисмо додатних 100 тона отпада могли да транспортујемо у Лапово. Имаћемо 100 тона отпада који ће ићи у Лапово, 170 тона у Јагодину и до 80 тона у Kнић, што ће укупно износити око 350 тона на дневном нивоу. Kада одбијемо овај просек који генеришемо током дана, имаћемо могућност да одвеземо око 220 до 230 тона отпада који је привремено смештен и лоциран на Трансфер станици, где му наравно није место – објаснио Тодоровић.

Како је навела Марјана Петронијевић, помоћница градоначелника Чачка, одвожење комуналног отпада на депонију у Лапову кошта по уговору 4.200 дина по тони, плус ПДВ и додатних 225 динара по километру и да је то иста цена као и код других депонија. Такође, она је додала да је Регионална депонија „Дубоко“ уступила два камиона за одвожење комуналног отпада из Чачка. 

– Будући да смо измирили све обавезе према „Дубоком“ , очекујемо да ћемо укоро наставити сарадњу, када они добију дозволу за рад. Циљ нам је и да нађемо адекватнија решења као што то раде други градови, пре свега, у Европи и унапредимо систем управљања отпадом у Чачку. Ово је приоритет и грађани за сада немају проблема са одношењем смећа ни у граду, ни на сеоском подручју – навела је Петронијевић. 

Градско веће је дало сагласност и на годишњи план рада Предшколске установе „Моје детињство“ за 2024/2025 годину, а најављено је и скоро отварање вртића у Заблаћу који ће моћи да прими око 120 малишана из околних села. Изградња вртића и опремање се реализује кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање”, које спроводи Министарство просвете, а финансира Светска банка са 167 милиона динара. 

– Доста  је активности било у овој  години, а биће и више улагања Града у едукацију, односно, учење старних језика у предшколским установама. Очекује нас и отварање вртића у Заблаћу, где ће бити две јаслене и четири вртићке групе, а уколико буде неопходно можда буду и три јаслене и четири вртићке . За то нам треба још додатних радника, пре свега, медицинских сестара које су неопходне за најмање малишане, односно за јаслене групе – рекао је градоначелник Тодоровић. 

На седници Градског већа је донета и одлука о престанку важења одлуке о увођењу мера рестрикције у потршњи воде услед стабилизације водостаја на привременом водозахвату „Шевељ“ на реци Рзав. Већници су, такође, донели решења о употреби средства сталне буџетске резерве , као и закључак  о овлашћењу градоначелника  да без одлуке  Градског већа може да упућује већнике на службени пут у земљи.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.