Društvo

Постали вршњачки едукатори

Потврду да својим вршњацима могу да предају о значају здравог живота, првенствено о правилној исхрани и физичким активностима, добило је двадесеторо ученика. Успели су да основне вештине стекну за само три дана.

Међу четири основне школе у унутрашњости Србије у којима је спроведен пројекат „Бустуј здраве навике“, била је и чачанска „Танско Рајић“.  Спровело га је Удружење „Увек здрав став“. Полазницима су подељени и сертификати, који су потврда да могу својим вршњацима прености основна знања о здравом животу.

– Главни циљ пројекта је да обучимо ученике да буду вршњачки едукатори. Теме едукације су здрав живот, односно, правилна исхрана, значај физичке активности и брига о менталном здрављу. Трудили смо се да обука буде интерактивна да би младима била привлачна и да би били спремни да одрже један час својим школским друговима – каже едукатор Бојана Крговић.

Младе полазнике обучавали су и психолози. Они су им помогли како да се ослободе и покажу како своје вредности, односно знања, могу пренети школским друговима.

– Неколико ученика који нису веровали у себе едукатори и психолози су подстакли да се осамостале и стекну самопоуздање. Успели су да им дају на значају. Сада ће моћи да преносе знање другој деци. Наши ученици су били добро припремљени, пошто већ десет година реализујемо пројекат „Здраво растимо“ са седмацима . Ово је била надградња онога што они већ знају – подсећа Весна Пешов, професор физичког васпитања и координаторка пројекта.

Вршњачки едукатори који су стекли сертификате моћи ће да одрже предавања ученицима и виших разреда и нижих разреда. Пројекат „Бустуј здраве навике“, у слободном преводу – учини видљивијим, помогли су Агенција „Ред” и компанија „Астра Зеника“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.