Obrazovanje

Од иновације до стартап компаније – WPT Energy као пример успеха и презентација програма SmartStart на Факултету техничких наука

Од иновације до стартап компаније – WPT Energy као пример успеха и презентација програма SmartStart на Факултету техничких наука у Чачку

У оквиру развоја стартап екосистема Иновациони инкубатор Факултета техничких наука у Чачку је 4. октобра 2024. године организовао презентацију новог циклуса програма Фонда за иновациону делатност SmartStart који пружа подршку најперспективнијим тимовима у настојању да валидирају пословне идеје и демонстрирају корисност својих производа, услуга и технологија, кроз развој првог прототипа или минимално одрживог производа. Догађај је окупио студенте, истраживаче, наставнике и локалне предузетнике, пружајући им прилику да сазнају више о могућностима за комерцијализацију иновативних пројеката. 

Један од најуспешнијих примера иновације која је прерасла у стартап је компанија WPT Energy, коју су основали студент докторских студија факултета Дејан Јањић, дипл. инж. електротехнике и др Бранко Копривица, ванредни професор на Факултету техничких наука у Чачку. Ова компанија ради на развоју система за бежични пренос енергије великих снага, а за свој иновативни приступ су добили подршку Научно-технолошког парка у Чачку и Фонда за иновациону делатност Србије. Оснивачи WPT Energy, Дејан Јањић и Бранко Копривица, поделили су своја искуства у процесу пријаве на програм SmartStart, наглашавајући колико је овај програм био важан за реализацију њихове идеје. 

Након учешћа у програму раног развоја производа Иновационог фонда Србије Smart Start, WPT Energy је добио финансијска средства за покретање стартапа. WPT Energy је у оквиру првог српског такмичења, одржаног уз подршку Привредне коморе Србије, као један од најбољих стартапа у Србији ушла је у избор од 24 српске стартап компаније које ће представљати Србију на Web Summit-у у Лисабону у периоду од 11. до 14. новембра 2024. године. Осим подршке да се представи у оквиру Serbia Land простора на Web Summit-у, због својих иновативних решења у области електромобилности, WPT Energy је добила привилегију да се представи и у оквиру Српског павиљона на Web Summit-у уз најјаче српске компаније.

Презетован пример развоја од иновације до стартап компаније WPT Energy инспирисао је многе младе иноватoре да размотре учешће у будућим циклусима програма. Овај догађај је пружио прилику за умрежавање и размену искустава међу учесницима, доприносећи јачању сарадње у иновационој заједници Чачка и региона.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.