Društvo Grad

СЕЗОНСКА ЗАМЕНА ЦВЕЋА

АКТИВНОСТИ ЈАВНО КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА “ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО”

У оквиру својих редовних активности по плану и програму, Јавно комунално предузећеГрадско зеленилосе тренутно бави заменом сезонског цвећа на јавним површинама, однсоно, пролећна расада се мења јесењом. Као и сваке године, јесења расада подразумева замену цвећа у центру града, парковима, на Љубићком кеју, а углавном, преовладава виола, јер добро подноси ниске температуре, каже за наш лист директор овог јавног предузећа Дејан Ћосић. Поред сезонске замене цвећа, у току је и јесења садња, односно, замена осушених стабала у дрворедима и парковима

Управо протеклих дана вредни радници “Градског зеленила” су уклонили пролећну расаду цвећа са рондела, зелених површина, паркова, у центру града и на Љубићком кеју. Јесења расада, у којој доминира виола, је цвеће које подноси ниске температуре и може да презими у нашим условима, а вегетациони период је до краја априла, или почетка маја. Више од 2.000 квадратних метара је под цветним ронделама, виоле су посађене готово на свим планираним површинама у центру града, парковима, жардињерама, а ускоро ће садња бити завршена и на Љубићком кеју.  

– Временски услови погодују за замену сезонског цвећа. “Градско зеленило” је за јесењу садњу спремило између 60.000 и 80.000 комада сезонског цвећа,  различитих боја виоле. У оквиру реконструкције Градског шеталишта уклоњена је цветна жардињера испред “Авангардие”, али смо у Рајићевој улици, у делу до шеталишта, добили 90 квадратних метара цветне површине и три стабла кугластог јасена. Јесењом расадом су већ замењене цветне ронделе у центру града, код споменика војводи Степи, код фонтане, на платоу испред “Пеливна”, у Улици девет Југовића, Малом парку…  – наводи Дејан Ћосић, директор ЈКП “Градско зеленило”, напомињући да се осим за потребе Града, ово јавно предузеће бави и производњом расаде, коју грађани могу купити у њиховим погонима или малопродајним објектима. Осим сезонског цвећа, могу купити и дендро материјал, лишћаре, четинаре, као и жбунасте врсте садница.

Поред сезонске замене цвећа, у току је јесења садња, односно, замена осушених стабала у дрворедима и парковима. 

– “Градско зеленило” је од почетка године посадило 540 стабала, 350 лишћара и око 190 четинара. Ранијих година наше предузеће је, кроз различите пројекте, садило по 1.000 стабала, а у последње две године дендро материјал набављамо углавном класичним путем. Захваљујући пројекту пошумљавања Министарства заштите животне средине, у циљу заштите биодиверзитета, који реализујемо преко локалне самоуправе, на Градском гробљу је планирана садња 193 стабла. Такође, преко Министарства заштите животне средине, реализујемо и пројекат замене дрвореда због дотрајалости стабала. У Амиxиној улици смо заменили дрворед, уместо црвенолисне шљиве, посадили смо 73 стабла ускопирамидалног граба. Следи садња 63 стабла кугластог јасена у Улици кнеза Милоша и 36 стабала кугластог јавора у Улици Бате Јанковића. Планирамо да садњу завршимо до краја године, што значи да ћемо у 2024. укупно посадити више од 1.000 стабала. Дакле, настављамо са традицијом – нагласио је Ћосић.

Истовремено, “Градско зеленило” реализује и ванредне активности по решењу Комуналне инспекције и налогу ЈП “Градац”. Наш саговорник напомиње да предузеће, по уговору са Градом, изводи и радове рушења легалних и нелегалних објеката.

Директор подсећа да од 1. новембра почиње и одржавање путева у току зимског периода, односно, уклањање снега и посипање агрегата, као још једна важна делатност овог предузећа, па је утврђена и динамика за више од 200 километара некатегорисаних путева, другог реда одржавања. Зимска служба, односно, јавно комунална предузећа “Комуналац”, “Моравац” Мрчајевци и “Градско зеленило”, са расположивом механизацијом и људством потпуно су спремни за рад у предстојећим зимским условима, потврдио је директор Дејан Ћосић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.