Društvo Intervju

ДОБАР БЛУЗ–РОК, БЕЗ МНОГО “ФИЛОЗОФИРАЊА”

ГИТАРИСТА И ПЕВАЧ НЕНАД ЗЛАТАНОВИЋ ВЕЧЕРАС У “СРПСКОМ ПАБУ”

У организацији Фестивала ПРиЧА и “Српског паба”, вечерас (11. октобар) ће у овом локалу гостовати један од наших најбољих блуз гитариста и певач Ненад Златановић – Mr. Swagger, који је 2004. године основао бенд “Texas Flood”. Бројни су њихови наступи у Србији и региону, као и на различитим фестивалима. Први албум отпеван на српском језику “Тражим људе као ја”, публика је одлично прихватила, а своју соло акустичну каријеру, под именом Mr. Swagger, Златановић је започео 2010. године. Делио је бину са многим светским именима, а познат је и по дуетским наступима са Петром Миладиновићем, познатијим као Pera Joe. 

– Овај петак је намењен истинским љубитељима музике, без обзира на њихове године. Због оваквих свирки обично идемо у Београд, па би била права штета пропустити то у свом граду – позвала је Жана Ненадовић, PR организатора, на вечерашњу свирку, а Ненад Златановић у интервјуу за “Чачански глас” гарантује добру забаву и највљује да ће неке нове песме премијерно извести у “Српском пабу”.

БЛУЗ, КАО СВАКОДНЕВИЦА, ЗАНИМАЊЕ, ПОКРЕТАЧКА СИЛА И СТИЛ ЖИВОТА

Која је Ваша дефиниција блуза?

– Већина људи би рекла да је блуз “ништа друго, него када се добар човек осећа лоше”, али усудићу се да кажем да је мени блуз свакодневица, моје занимање, покретачка сила и стил живота.

Све Ваше свирке су посебне, увек дајете максимум. Шта Чачани могу да очекују на Вашем наступу уСрпском пабу”? 

– Никада не раздвајам концерте на мале и велике, клубске и концерте на отвореном. Свирам исто за једног и за хиљаду људи, без много филозофирања, добар блуз-рок, соул, а за чачанску публику припремам и неке нове песме које ћу у “Српском пабу” извести премијерно. Гарантујем вам добру забаву.

Стиче се утисак да је данас мало оваквих локала и медијског простора. Да ли има довољно простора за ову врсту музике и како оцењујете данашњу рок и блуз сцену

– Свакако да медијског простора нема довољно узимајући у обзир ширину и озбиљност блуза, али је “Српски паб” доказ да је музика језик за цео свет и да на нашим просторима постоје људи који схватају важност наступа уживо, контакта са публиком и да у Чачку постоји клуб који стоји раме уз раме са европским, па чак и најбољим америчким клубовима.

Иако Србија може да се похвали дугом традицијом блуза, да ли се код нас мање цени, него на западу, на пример у Америци као постојбини блуза?  

– Свакако да америчко музичко наслеђе и англосаксонско говорно подручије пружају могућност масовније публике, али драго ми је што могу рећи да је блуз сцена код нас достојна поштовања због своје истрајности и плодоносних аутора, међу којима бих највише издвојио Драгољуба Црнчевића и групу “Point blank”.

СВОЈЕВРСНО ХОДОЧАШЋЕ БЛУЗА

Какви су Ваши утисци са снимања документарног филма, у продукцији РТС, о блузу у Америци, од Њу Орлеанса до Чикага?  

– Нема довољно речи којима бих могао у потпуности дочарати то што сам осетио на овом својеврсном ходочашћу блуза…, осим испуњености музиком, намером да се поново вратим у Америку и да се поново опробам са великанима блуза, овога пута и у другим деловима Америке.

Публика је добро прихватила CD са Вашим музичким обрадама заборављених ремек дела југословенске рок сцене, као и Вашу прву ауторску песму на српском језику “Да будем твој”. Колико сте Ви задовољни и да ли је у плану нешто ново?

– Дуго смо размишљали да ли да се упустимо у рад на српском језику, али схватајући да је музика универзални језик за цео свет, одлучили смо да покушамо. Морам признати да смо испрва били изненађени реакцијом публике, која је била толико снажна, да смо одлучили да се у даљем току упустимо у рад и на српском, не одричући се иностране каријере и енглеског језика. Тренутно припремамо нови албум на српском, радног назива “Тражим људе као ја – 2”, као и нови албум на енглеском. Такође, у припреми је мој соло албум радног назива “Many faces of Mr. Swagger”.

СВАКИ НОВИ ДАН – МОГУЋНОСТ ЗА НОВО МУЗИЧКО УЧЕЊЕ

Поред Ваше соло акустичне каријере, као извођач Mr. Swagger, свирате и са једним од најбољих блуз-рок бендова “Texas Flood”. Како паралелно постижете две веома успешне каријере и велики број наступа?

– Недуго пошто сам основао “Texas Flood” бенд, отпочео сам сарадњу са британским музичарем Ian Siegalom, који је у једном тренутку постао и мој музички ментор. Он ми је помогао да схватим важност акустничног рада, пре свега, због напредовања у певању услед неопходности за минималистичким приступом у акустничном раду. Трудим се да тим путем идем и данас, да схватим да је сваки нови дан могућност за ново музичко учење и напредовање.

Како сте се заинтересовали за блуз и шта волите приватно да слушате? 

Љубав према близу је почела веома рано, у 14, 15. години. На једној од локалних радио станица је тада постојала специјализована емисија о блузу, звана “Bluz caffe”, која ми је приближила ауторе попут Roberta Jonsona и Eddie Son Housea. Али, данас слушам и много амбијеталне и фимске музике.

Која је Ваша порука младима који воле ову врсту музике?

– Најбоља порука младима би била она што су мени рекли великани, попут Buddy Guy, Lucky Pitersona и Jimmie Vaughana, наставите да учите, вежбате и немојте одустајати.

Нела Радичевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.