Društvo Kultura

ДЕЦА СУ БУДУЋНОСТ ПЛАНЕТЕ И ЖЕЛЕ, МОГУ И УМЕЈУ ДА ЈЕ ЧУВАЈУ

У ОКВИРУ “ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ” КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ЧАЧАК ОРГАНИЗОВАО ПОСЕБАН ПРОГРАМ ЗА НАЈМЛАЂЕ

У оквиру манифестацијеДечија недеља”, током ове седмице, Културни центар Чачак је, као и многе установе и институције, отворио врата за наше најмлађе суграђане и низом програма обележио посебне дане посвећене деци.

Посебан програм у оквиру манифестације “Дечија недеља” започео је јавним часовима балета Балетског студија Културног центра, који је уприличен за предшколце нашег града, у понедељак и уторак, 7. и 8. октобра. Час је водила наставница балета Ивана Дуњић, која је са својим балеринама причала о балету, балерини, опреми и показала како изгледа класични балет, а на крају су малишани уживали у кореграфијама Балетског студија Културног центра Чачак, подсећа за наш лист Маријана Лазић, уредница Програма за децу и младе.  

– Сви програми у оквиру “Дечије недеље” су били посебни и јединствени. У сарадњи са Издавачком кућом “Пчелица”, за ученике четвртог и петог разреда основних школа, у среду, 3. октобра, одржана је едукативна радионица и промоција романа “Габи”. “Пчелица” у свом опусу има велики број сликовница и књига намењених свим узрастима деце. Брижљиво бира и издаје своју литературу, расте заједно са децом, открива и истражује свет, али и чува класична дела од заборава кроз своје издаваштво – наглашава наша саговорница.

Такође у оквиру манифестације “Дечија недеља”, јуче (10. октобар) је изведена позиришна представа за децу “Луна Мануна”, Глумачке радионице Културног центра.  

– Извођење ове представе је било намењено ученицима сеоских школа, јер они тешко гравитирају ка граду због превоза, па смо добили подршку, не само од школа, већ и од Града. Више од 500 ученика основних школа нижих разреда је било на представи “Луна Мануна”, која је инспирисана народном бајком и истоименим комадом за децу “Мала вила”. Текст, режију и кореографију урадили су Душан Вукашиновић и Јована Мишковић, који већ годинама успешно раде са децом. У ноћи када је пун Месец, док деца спавају, долази вила Месечева кћи. Њеним доласком оживе мали светлуцави кликери који у сновима деци шапућиу приче. Деца су имала прилику да им кликери испричају  причу о Принцу који је кренуо на мистериозни пут иза Месечевог зрака да пронађе једину и праву пријатељицу… – открива део бајке уредница Програма за децу и младе.

Посебан програм намењен деци завршава се данас (11. октобар) концертом Градског дечјег хора “Мали Лицеум”, најмлађег ансамбла Музичког центра Крагујевац.  

– Хор ће се чачанским предшколцима и основцима представити концертом, као завршним програмом у оквиру обележавања “Дечије недеље”. Са децом “Малог Лицеума” публика ће, на десет страних језика, путовати кроз музичке разгледнице Колумбије, Јапана, Малезије, Италије, Пољске, Србије, Конга, Израела и Замбије. Ансамбл, поред певача, чине диригенткиња Биљана Божић и пратња на клавиру Марко Нешић. Порука, коју су упутили одраслима, је да су деца будућност Планете и да желе, могу и умеју да је чувају на прави начин – нагласила је Маријана Лазић.

Н. Р.

Фото: Архива саговорнице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.