Društvo Kultura

“ГАБИ”, ДОБИТНИК ПРВЕ НАГРАДЕ И ПЛАКЕТЕ “ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО”

У ОКВИРУ “ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ”, У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ЧАЧАК, ПРОМОВИСАНА КЊИГА “ГАБИ, ХРАБРО СРЦЕ БЕОГРАДА”  

КњигаГаби, храбро срце Београдау Чачку је промовисана у среду, 9. октобра, а истог дана у Београду, аутору Горану Марковићу уручена је прва Награда и ПлакетаДоситејево перо”. Роман описује живот женке немачког овчара, која се прославила храбрим подвигом, када је, сукобивши се са одбеглом јагуарком у београдском Зооврту, спасла живот ноћном чувару и спречила дивљу мачку да изађе на улице Београда и угрози животе његових становника. Књига је обогаћена илустрацијама академског сликара Игора Крстића и раритетним фотографијама керуше Габи, а заснована је на истинитим догађајима и стварним ликовима.

Горан Марковић

КЊИЖЕВНИ СПОМЕНИК ГАБИНОМ ХЕРОЈСТВУ

На великој сцени Културног центра Чачак, у оквиру “Дечије недеље”, у среду, 9. октобра, Издавачка кућа “Пчелица” представила је илустровану књигу “Габи, храбро срце Београда”, аутора Горана Марковића. Ученици чачанских основних школа “Филип Филиповић”, “Милица Павловић” и “Вук Караџић” уживали су у причи Горана Марковића о његовом интересовању за животиње, посебно псе, о псима херојима кроз историју и, наравно, о књизи “Габи, храбро срце Београда”, која је добитник прве Награде и Плакете “Доситејево перо” за 2024. годину.

– Током промоције на великом платну приказане су фотографије и видео-снимци паса хероја, а на самом крају и петнаестоминутни документарни филм о Габи, храброј женки немачког овчара, која је спасла живот ноћном чувару Зоо-врта у Београду, одлучно се супротставивши одбеглој јагуарки. У овом документарном филму појављују се и бројни сведоци и очевици Габиног храброг подвига и догађаја који су уследили након њега. Ово је била прва промоција “Габи” у Чачку и посебно ми је драго што је у оквиру “Дечије недеље”. Причали смо о свим псима херојима, о њиховој храбрости, оданости, верности, љубави према власницима. Деци смо представили и помало заборављене хероје, али и оне познате, попут Хачика, Лајке, Балте, Тоге… Наравно, посебно смо разговарали о Габи, а пошто је реч о биографском роману, и о томе како сам успео да пронађем податке за њену биографију. Било је јако тешко да уобличим причу да буде веродостојна истинитом догађају из 1987. године. Габи, није само ноћном чувару спасила живот, већ и Београђанима који су тада могли да буду на улицама града, јер су јагуари врло опасне мачке, оне не убијају само зато што су у потрази за храном, него им је то урођени инстикт. Драго ми је што сам осветлио ту причу, да она живи и у књизи, а већ има и свој споменик у београдском Зоолошком врту – каже за наш лист аутор Горан Марковић, нагласивши да је веома битно да Зоо-врт буде безбедан и да има добре услове, за шта се он посебно залаже.   

– Генерално сам против Зоо-вртова, али ако већ морају да постоје, морају имати и добре услове за животиње. Радује ме што се више не лове животиње за Зоо-вртове, него ако су животиње одбачене од својих мајки, ако су повређене, болесне и не могу да се врате у природу, смештају их у Зоо-врт, што је брига о животињама и то ми је прихватљиво.

“ПИСАТИ КЊИГУ ЗА ДЕЦУ ЈЕ САМО МАЛО ТЕЖЕ…”

Роман Горана Марковића “Габи, храбро срце Београда”, добитник је прве награде и плакете “Доситејево перо” у категорији за млађи узраст. У среду, 9. октобра, у Градској општини Вождовац, аутору Марковићу је свечано уручена награда. “Доситејево перо” је награда коју додељује организација “Пријатељи деце Општине Вождовац”, а установљена је 1997. године, на иницијативу књижевника Божидара Пешева и ово је већ 27. пут како деца бирају књиге које су за њих најбоље.  

– О награди је одлучивао дечји жири и због тога је сви писци много воле. Жири је био састављен од око 200 ученика београдских основних школа, који су прочитали 48 књига пристиглих на конкурс за награду дечје критике за књижевност. Читаоци су већ увелико заволели причу о Габи, јер се ова књига налази у самом врху читаности у библиотекама, а Награда “Доситејево перо” је само још једна потврда за то. Прошле године сам имао срећу, не само као издавач, него и као писац, јер сам добио прву награду за књигу “Арчи, пас који воли књиге”. Добити “Доситејево перо” две године за редом заиста је лепо, изненађен сам и презадовољан, изгледа да деца заиста воле приче о љубимцима – искрено каже Марковић.

Награда јесте подстицај, лепо је добити их, обрадују вас, потврђује наш саговорник, али ипак, највећа награда је, како каже, када ваше књиге читају деца.  

– Било ми је драго када сам видео на сајту Народне библиотеке да је “Габи” један од најчитанијих романа домаћих писаца, објављених у 2023. години. Циљ је да деци приближимо књигу, а ја сам то волео, као учитељ, и кроз рад са децом. Пронаћи прави начин је посебно одговоран задатак у време када се мало чита. Није циљ да напишемо књигу која ће се допасти жирију одраслих. Циљ је да деци напишемо књигу и да је она заволе, јер то је пут ка стварању одраслих читалаца. Без деце, која су будући одрасли читаоци, нема ни писаца, ни књижевних критичара, нити сајмова књига. Често се мисли да је књижевност за децу мање вредна, а Радовић је лепо рекао: “Писати књигу за децу је само мало теже, него писати за одрасле” – цитирао је Горан Марковић.

Доделу награда отворио је хор Музичке школе “Петар Коњовић”, извођењем нумере Вартекса Баронијана “Востани Сербије”. Награђеном аутору Горану Марковићу ово престижно признање уручила је Снежана Петронијевић, члан Већа за образовање Општине Вождовац, а програм је водила Александра Оташевић.

Нела Радичевић

Фотографије: ИК “Пчелица”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.