Društvo

ЧАЧАНИН ВЛАДАН ПЕТКОВИЋ У ПАРЛАМЕНТАРНОЈ ГРУПИ – ЗА БОЉИ ПОЛОЖАЈ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Председник Удружења параплегичара Чачак Владан Петковић изабран је да буде члан неформалне Парламентарне групе за унапређење положаја особа са инвалидитетом, у оквиру Народне скупштине Србије. Како је назначено у позиву за прву седницу, која би требало ускоро да буде одржана (према новој најави 7. октобра), циљ је да се заједничким радом народних посланика и особа са инвалидитетом допринесе унапређењу људских права и побољшању квалитета живота ОСИ у Србији. Парламентарна група ће се залагати за измене и допуне закона значајних за ОСИ, као што су закони из области социјалне и здравствене заштите, образовања, рада и запошљавања, приступачности…

Како у разговору за „Чачански глас“ каже Петковић, који ће у Парламентарној групи бити представник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, ово је нада да ће се доследније спроводити постојећи закони и стратегије који се односе на остваривање права особа са инвалидитетом, а делом да се промене или допуне.

Владан има велико искуство у Удружењу параплегичара које постоји од 1999, затим у „Pehar UP“, Предузећу за професионалну рехабилитацију, које ове године обележава две деценије рада, као и на разним друштвеним и спортским теренима… Све то је допринело да до детаља увиди које су све тешкоће, препреке и проблеми особа са инвалидитетом у Србији. Решења има, нису једноставна, захтевају време, а пре свега више новца, али се Владан нада да ће и кроз Парламентарну групу, заједно са другим представницима удружења и народним посланицима, остварити циљ – да се оно што се особама са инвалидитетом гарантује на папиру – кроз законе, прописе и стратегије, оствари и у пракси. Краће речено, да се достигну стандарди који важе у свим земљама Европске уније.

– Ми се стално боримо, али није довољно остварено. Проблема има у области запошљавања, као и финансирања предузећа за професионалну рехабилитацију, јер су, посебно, од пандемије короне, драстично смањене дотације државе, а услови на тржишту захтевају стална улагања, упорност… Самим тим нам је рад знатно отежан – каже Петковић и наводи да су ова предузећа 2017. добијала око 500.000 динара, а сада је то свега 300.000 динара.

– То би могло да буде много више, јер се значајна средства сливају од „пенала“ које плаћају послодавци који не запошљавају законом одређен број особа са инвалидитетом. Проблем је што је само мали део ових средстава усмерен за наша предузећа и запошљавање ОСИ, свега 20 одсто, а требало би дупло више – сматра Петковић.

Та средства би много значила за предузећа која послују кроз социјално предузетништво. Конкретно, предузећа би могла да купе нову опрему и машине, а самим тим и да повећају број запослених. У „Pehar UP“-у их је сада шесторо, раде штампу на текстилу, штампање налепница и флајера, гравирање пехара, у плану су и нови производни програми… Истина, раде на старим машинама, а посла имају и потребу за више радника, али је за то потребно више новца.

– Добит и за друштво била би велика, јер би за кратко време, можда за годину-две, био решен проблем незапослености ОСИ, посебно, оних са најтежим обликом инвалидитета. Тако је урађено у Словенији, где је основан Фонд који располаже средствима за запошљавање и обуку особа са инвалидитетом – наводи Владан.

– Оснивање предузећа по Закону о социјалном предузетништву још је у зачетку. Нису заживели савети у већини локалних самоуправа, много тога још није дефинисано, пре свега, како ће бити обезбеђена финансијска подршка. И на овој теми ће инсистирати чланови Парламентарне групе, каже Петковић, чије је мишљење да су многи позитивни закони регулисали права ОСИ, али још има простора да и у пракси то буде видљивије, да корист од њихове примене осети што већи број људи.

У последњих неколико година број запослених особа са инвалидитетом је повећан. И послодавци све више увиђају да им је исплативије да запосле особу са инвалидитетом, него да плаћају „пенале“. Али, како наш саговорник истиче, то су углавном особе са инвалидитетом првог степена.

Чест проблем је степен стручне спремности и необученост за понуђена радна места, што захтева преквалификације или доквалификације. И то је област која се може унапредити. Средства која добијају за туђу негу и помоћ су веома мала, па ће Парламентарна група и то предочити народним посланицима.

В. Т.        

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.