Društvo Zdravstvo

ПРОШЛЕ НЕДЕЉЕ ПРЕВЕНТИВНИ СТОМАТОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ – ЗАДОВОЉАВАЈУЋИ ОДЗИВ, ПОСЕБНО СТАРИЈИХ

Први пут у оквиру превентивних прегледа које је покренуло Министарство здравља омогућене су и стоматолошке услуге. Прошле недеље, 29. септембра, у чачанском Дому здравља ове прегледе обавило је 66 пацијената, од тога тринаесторо деце. Велико интересовање било је посебно у јутарњим и преподневним сатима. Иначе, стоматолошке услуге биле су, као и остали превентивни прегледи, бесплатни и без заказивања. Првенствено су били намењени за децу, школску омладину до 18 година, студенте до 26 година, труднице и породиље, незапослене, као и особе старије од 65 година.

Начелница Стоматолошке службе Дома здравља Чачак др Снежана Ристић Ружичић, специјалиста болести зуба и ендодонције, каже да су, осим превентивних прегледа, по потреби рађене и одређене интервенције. Три екипе стоматолога су радиле од 8 до 17 часова.

Др Снежана Ристић Ружичић, др Мирјана Пауновић и Јелица Поповић, главна сестра Стоматолошке службе Дома здравља Чачак

– Прегледи су били намењени првенствено онима који по закону имају бесплатне стоматолошке услуге. Највише је било старијих који су били заинтересовани и за израду протеза. Дали смо им информације шта треба додатно да ураде… С обзиром на то да је ово први пут да се на овај начин организују превентивни стоматолошки прегледи, можемо бити задовољни одзивом и интересовањем грађана – рекла је др Снежана Ристић Ружичић.

Њена колегиница, др Мирјана Пауновић, специјалиста дечје превентивне службе, каже да је код ње било највише основаца.

– Иначе, за децу овог узраста се свакодневно обављају превентивни прегледи, јер у свим чачанским основним школама, па и средњим, раде стоматолози. Већ двадесет година сам у ОШ „Др Драгиша Мишовић“ и мислим да је, када је реч о здрављу зуба и оралној хигијени, боље стање… Недавно сам прегледала ученике седмог разреда у овој школи. У једном одељењу од 30 ученика само један је имао покварен зуб! – наводи др Пауновић.

На питање које су најчешће грешке, она каже да све навике, добре и лоше, деца усвајају од родитеља, почев од ницања првог зуба.

– У Чачку школска стоматолошка служба ради већ деценијама, прва је отворена у ОШ „Ратко Митровић“, а касније и у осталим. Пре више од двадесет година отворена је и стоматолошка амбуланта у вртићу „Радиша Поштић“. Сада превентивна сестра иде и у све друге вртиће. Греши се у самом старту, јер многи родитељи сматрају да млечна дентиција није важна. А све навике коју деца стекну тада, преносе и у каснији период свог живота, па и када је реч о оралној хигијени. Многи сматрају да је све друго битно, осим здравља зуба и уста… Никада није касно да се усвоје добре навике – истиче др Пауновић и упозорава да је важно и шта деца једу и пију.

Једно од честих питања које јој деца постављају је која је зубна паста најбоља. Докторка Пауновић на то одговара:

– Па и само четкица је довољна! Само је важно да то буде редовна орална хигијена! Деци су узор родитељи, то стално понављам!

Како примећују у Стоматолошкој служби, може се рећи да, ипак, више пажње посвећујемо и здрављу зуба, него што је било раније. Код старијих је највећи проблем безубост, јер многи, што због страха, што због финансија, занемаре своје зубе, а то онда дође на наплату.

Начелница др Снежана Ристић Ружичић са професионалним искуством у Дому здравља преко 33 године каже да зуби нису значајни само због естетике, која, наравно, није занемарљива.

– Здрави зуби су значајни за здравље уопште, за срце и зглобове, за систем за варење, па и за говор… Зато треба благовремено мислити на све то. У том смислу су ови превентивни прегледи веома драгоцени – закључују стоматолози.

Иако многи говоре да су стоматолошке услуге скупе, да нема новца за све, заборављају колико се троши за ствари које се могу подвести само под естетику, тренутну моду, трендове…

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.