Aktuelno Društvo Srbija

На хуманитарном догађају прикупљено више од 100 хиљада евра за лечење петорице дечака оболелих од Дишенове мишићне дистрофије

У организацији Фондације „Једро“ одржана је донаторска вечера и хуманитарна аукција са циљем прикупљања средстава за лечење петорице дечака оболелих од Дишенове мишићне дистрофије. Од продатих карата и предмета на аукцији прикупљено је више од 100 хиљада евра, a акција ће бити настављена продајом преосталих предмета преко сајта Фондације „Једро“.

Хуманитарни догађај подржало је скоро 50 домаћих музичара, глумаца, писаца, спортиста, уметника, као и других јавних личности који су својим наступом или донацијом драгог личног предмета за аукцију обележили ово посебно окупљање. У програму су учествовали музичари Срђан Гојковић Гиле, Срђан Шапер, Лена Ковачевић, Биља Крстић, Дејан Цукић и Ана Станић, Тања Бањанин, Зејна, Џорџи, група САРС, док су глумачке монологе имали Гордан Кичић и Воја Брајовић.

 На донаторској вечери организована је хуманитарна аукција предмета који су донарили бројни музичари, глумци, књижевници, спортисти и други. Међу уникатним предметима на аукцији нашли су се лични печат Ђорђа Балашевића, донација његове породице, Задужбина Милана Младеновића, фронтмена групе ЕКВ даровала је оригинални рукопис песме „Круг“, Зоран Кики Лесендрић потписану гитару, Инспектор Блажа плакат са потписом Памеле Андерсон, Аница Добра качкет који је носила у филму „Црни бомбардер“, Драган Бјелогрлић „криву“ таблу из филма „Лепа села лепо горе“. Урош Ђурић донирао је своју слику, ватерполиста Југослав Васовић поклонио је капицу са потписима златних олимпијских ватерполиста, док је тренер кошаркашке репрезентације Светислав Пешић донирао својеручно потписану кошаркашку лопту. Предмете за аукцију даровали су и  Рамбо Амадеус, Бајага, Срђан Шапер, супруга Владе Дивљана, Раста, Ђуле Ван Гог, Цане из Партибрејкерса, Весна Тривалић, Петар Стургар, Душан Ковачевић и многи други. Сви преостали предмети који нису лицитирани на аукцији могу се купити преко сајта Фондације „Једро“.

Горан Васовић, председник Фондације Једро, мотор и енергија целе ове акције захвалио се присутнима на хуманости и дарежљивости.

–  Захваљујући вашој подршци успели смо значајно да преломимо суму од великих 1.5 милиона долара потребних за лечење наших дечака. Ваша подршка није само финансијске природе, већ и знак снаге заједнице и вере у нашу мисију, ветар у наша једра. Од срца вам хвала у име свих пет породица и наших пет малишана. Ви сте светло на крају нашег тунела – рекао је Васовић.

 – Ова деца су наши мали хероји. Дишенова мишићном дистрофија не погађа само њихово тело већ и њихове снове. Само заједно им можемо помоћи да ти снови добију шансу – рекла је наша непоновљива филмска и позоришна глумица Аница Добра.

Јаку емоцију свих присутних изазвао је и доајен српске глумачке сцене, господин Воја Брајовић, рецитујући Љубомира Симовића.

„Неко не видим ко, позива ме у борбу за слободу, тражи победу истине и правде, победу устава, закона и права! А мени се спава!… Зато не спавајте, заједно можемо да урадимо много, дајмо петорици дечака подршку која им је преко потребна! Данас, се разбудимо снажније него икад и донирајмо за кораке ових дечака.“

Фондацију „Једро” основале су породице петорице дечака који болују од Дишенове мишићне дистрофије са циљем прикупљања 1,5 милиона америчких долара потребних за њихово лечење. Пре хуманитарног догађаја снимљен је спот за песму „Једро“ бенда 5 по 5. Песму, насталу на идеју једног од оснивача Фондације, певача групе Ева Браун, Горана Васовића, заједничким снагама отпевало је 55 познатих домаћих музичара, глумаца и других јавних личности, док је у снимању спота учествовало више од њих 100. Такође, организована су и два СМС дана током којих су слањем СМС порука прикупљена значајна средства.

Од Дишенове мишићне дистрофије обољевају искључиво дечаци. Болест се јавља код једне од 3500 мушке новорођенчади који, услед недостатка дистрофина у организму, прве симптоме осете већ до своје пете године живота. Донедавно ниједна доступна врста терапије није била ефикасна. Међутим, нова терапијска процедура дала је добре резултате у успоравању, па и заустављању болести. Производња лека је таква да лечењу истовремено мора бити подвргнуто петорица малишана, а како је у питању нови вид терапије, трошак се не може покрити средствима која обезбеђује држава. С обзиром на природу болести, време је пресудни фактор и зато је хуманитарна акција, укључујући хуманитарну аукцију једини начин да се они спасу. 

Сви који желе да учествују у прикупљању средстава могу то учинити путем СМС поруке у којој ће написати број 5 и поруку послати на број 3091. Цена поруке је 200 РСД за све мобилне мреже (мтс, Yеттел и А1).

Средства је могуће донирати и уплатом на жиро рачун фондације „Једро” (број жиро рачуна: 160-6000002005224-26). За лечење петорице оболелих дечака потребно је прикупити 1,5 милиона америчких долара.

Фото: Драган Кујунџић/Фондација „Једро“

Избор: Фондација „Једро“

Приредила: В. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.