Društvo

САОПШТЕНА ИМЕНА ДОБИТНИКА „ПОВЕЉЕ МОРАВЕ“

У СУСРЕТ 24. МЕЂУНАРОДНИМ МРЧАЈЕВАЧКИМ ПЕСНИЧКИМ СУСРЕТИМА ОВОГ ВИКЕНДА

Међународни мрчајевачки песнички сусрети 24. по реду, биће одржани у недељу и понедељак. 6. и 7. октобра у Мрчајевцима, када ће на свечаности на Песничком тргу у дворишту ОШ „Татомир Анђелић“, бити додељене међународне националне песничке награде „Повеља Мораве“ овогодишњим лауреатима, а то су: Нини Садробелашвили из Грузије, Мајо Даниловић и Боривоје Рашуо, песници из Београда, чланови Удружења књижевника Србије који имају остварено песничко дело. Награда је свима припала за укупно књижевно дело.  

Луне Левајац, Весна Јевђенијевић, Владан Милић, Зоран Рајичић и Миљана Бежанић

Награде ће бити уручене на свечаности која ће након окупљања песника, започети у 11 часова, након чега ће започети традиционални Песнички маратон. Очекује се присуство од 80 до 100 поета у Мрчајевцима, рекао је Луне Левајац, оснивач и уметнички руководилац манифестације, на конференцији за новинаре, у среду, 2. окотобра, у сали Градског већа. Левајац је истакао да ће овогодишњи лауретаи бити представљени на дружењу у Етно кући „Ерић“ у Мрчајевцима и да је за 23 године, колико трају Међународни мрчајевачки песнички сусрети кроз њих прошло 3.580 стваралаца из земље, региона и света, а да се на Песничкој стени на Илијаку, која ће од ове године добити нову громаду за будућа имена, али и званично свој путоказ у најопеванијој вароши у Србији, налазе имена 19 иностраних добитника „Повеље Мораве“, који су својеврсни културни амбасадори наше земље и чачанског краја.

У име Града, обратио се заменик градоначелника Владан Милић, потврдивши да је Град покровитељ ове значајне манифестације коју организују Књижевно друштво „Мрчајевци“, Удружење књижевника Србије, а од ове године и Центар за неговање традиције. Милић је потврдио даље ангажовање града у уређење саобраћајница у Мрчајевцима. Директор овог Центра Зоран Рајичић подржао је манифестацију чији је квалитет сагледао гостујући на неколико сусрета, констатујући да она има будућност, јер се о њеном трајању на време побринуо сам Луне Левајац, припремајући своје „наследнике“. Конференцији за медије присуствовала је из Центра за неговање традиције Миљана Бежанић, као и директорка школе домаћина у Мрчајевцима Весна Јевђенијевић, како је наговештено, будући носилац ове манифестације, која са ученицима припрема музички део свечаног програма.

Након свечаности, планирана је традиционална посета месној Цркви Светих Петра и Павла и гробу барда пасторалне поезије Обрена Пјевовића у непосредној близини. Обраћање награђених и своју поезију казиваће сви учесници Песничких сусрета и поред песничке стене и поред реке Мораве, која има посебан значај у овом делу Шумадије.

О посебном, историјском и ратном тренутку везаном за Илијак, поред Песничке стене, говориће Зоран Рајичић. Будући да сваки добитник „Повеље Мораве“ добија и Плакету Почасног грађанина Мрчајеваца, у организацију сусрета укључена је и месна заједница.

Други дан сусрета, понедељак, традиционално је посвећен новим члановима Удружења књижевника Србије, сећањима на преминуле, Округлом столу „Ставан Баралић“, а ове године у програму „Песници говоре ученицима школе“, поред мрчајевачке школе, биће уприличена дружења у ОШ „Ратко Митровић“ и Гимназији у Чачку.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.