Društvo Zdravstvo

ПРОШЛОГ ВИКЕНДА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ЧАЧАК ПРЕГЛЕД НА СКЕНЕРУ УРАДИЛО ОКО 80 ПАЦИЈЕНАТА

Чачанска Болница придружила се акцији Министарства здравља Републике Србије која је протеклог викенда, 21. и 22. септембра, организована у здравственим установама у целој Србији, са циљем да се смање или потпуно укину листе чекања за дијагностичке прегледе на скенеру. Поред тога, у недељу су у Болници организовани и превентивни прегледи пацијената код хематолога и гастроентеролога, као и мерење крвног притиска и лабораторијске анализе, укључујући и тумор маркере – CEA, CA 19-9 и AFP. Истог дана и у чачанском Дому здравља, од 8 до 17 часова, превентивне прегледе су радили лекари специјалисти опште праксе, а заинтересовани су могли, такође, да провере крвну слику, биохемију, холестерол, гвожђе, билирубин…

Према речима др Биљане Вучетић, начелнице Радиологије у Болници, за овај дијагностички преглед, за оба дана позвано је више од 80 пацијената (по четрдесет двоје), али у недељу нису дошли сви.

Др Биљана Вучетић, начелница Радиологије у Болници

– Прегледи су трајали од 7 до 19 часова, радила су два лекара по сменама, плус редовни дежурни лекар. Прописано је да се раде на 15 минута, што јесте кратко време за ову сложену процедуру. Потребно је знатно више за неке прегледе, као што је преглед абдомена и мале карлице или за неке комплексне пацијенте којима мора да се истовремено уради скенер торакса (грудни кош), абдомена, мале карлице и ендокранијума (главе), што су, у ствари, четири прегледа, а што је немогуће да се уради за тако кратко време. Тако да смо сада урадили прегледе пацијената који су чекали на скенер главе и грудног коша. Уклопили смо се у предложена времена када је реч о самим прегледима, али није могло све да се опише, јер има налаза који захтевају мало више времена. Ми, иначе, радимо свакодневно у две смене, тако да нисмо имали велику листу чекања, јер настојимо да преглед урадимо до датума који лекар пацијенту напише на упуту. Када је било потребно, радили смо и викендом. У просеку се уради 15 до 20 прегледа по смени. Сада су на листи остали пацијенти којима треба преглед за новембар или децембар због хемиотерапије или других терапијских процедура – објаснила је др Биљана Вучетић.

Када је реч о резултатима, начелница каже да није било велике патологије, што је донекле и очекивано, јер се ЦТ прегледи раде по хитности. Продужио се животни век, дијагностика је напредовала огромним корацима, тако да скоро нема прегледа без додатне дијагностике – рендгена, скенера, магнетне резонанце…

– Превентивни прегледи, наравно, имају своју сврху. Не знам да ли исто можемо рећи за лабораторијске прегледе, јер су то често веома скупе анализе, које некада, и код пацијената који имају тумор, не морају да покажу високу вредност. Мислим да би било боље урадити све остало, а онда циљано радити неке туморске маркере – каже начелница.

Мада прецизна статистика није рађена, на основу праксе може се рећи да се број онколошких болесника повећава, рекла је др Вучетић.

– Скоро да нема дана и, нажалост, све је млађа популација. Граница се драстично померила, тако да имамо веома младих, од 23 године са „Хочкиновим лимфомом“, мало старије са гинеколошким туморима… Зато су неопходни превентивни прегледи. То што је мало лекара, нисмо ми криви – закључује др Биљана Вучетић, специјалиста радиологије.

В. Т.

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ И У ДОМУ ЗДРАВЉА

У Дому здравља у Чачку настаљена је пракса превентивних прегледа викендом. Тако је било и прошле недеље, 22. септембра, од 8 до 17 часова. Специјалисти опште медицине урадили су тог дана укупно 67 прегледа.

Др Александар Пајовић, директор Дома здравља

– У нашој лабораторији 89 суграђана је урадило комплетну лабораторију која се ради у Дому здравља. Овог пута у плану Министарства здравља нису били ултразвук абдомена и дојке, за које, иначе, влада велико интересовање. Ово је, свакако, једна добра акција која даје добре резултате – сматра др Александар Пајовић, директор Дома здравља и подсећа да на превентивне прегледе могу доћи пацијенти без здравственог осигурања и, што је за многе важно, без много чекања.

Нажалост, и даље на превентивне прегледе често долазе исти пацијенти што је, како каже др Пајовић, примедба у скоро свим здравственим установама у Србији. Он поново апелује да се то не чини, већ да прилику за прегледе добију они који ретко долазе код лекара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.