Društvo

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ И НА МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ОСОБА

И овога пута изузетно интересовање за основне здравствене контроле, мерење притиска, нивоа шећера у крви, сатурације…

Међународни дан старијих особа, 1. октобар, обележен је и у Чачку. У Клубу за старија и одрасла лица обављене су основне здравствене контроле. Заинтересовани су могли да провере крвни притисак, ниво шећера, сатурацију (кисеоник у крви). Поред прегледа, могли су да добију и здравствене савете од лекара.

– Стално организујемо ове здравствене активности. Оне су један вид бриге о нашим старијим суграђанима. Често их посећујемо и у њиховим домовима, уколико они не могу да излазе. Трудимо се да им помогнемо да не осете године, а усамљенима да упутимо лепу реч и да разговарамо са њима – каже Биљана Васојевић, секретар Друштва за борбу против шећерне болести „Diabetes mellitus“.

Поред Друштва за борбу против шећерне болести, у обележавању Међународног дана старијих особа, учествовали су Завод за јавно здравље Чачак, Поливалентна патронажна служба Дома здравља, Удружење уједињених пензионера.

Ило Михаиловски и Биљана Васојевић

– У сарадњи са Градом Чачком, отворено је пет клубова за старије, у Прељини, Слатини, Мрчајевцима, Вујетинцима и у граду. Припремамо се да их отворимо и у Катрги и Горњој Горевници. Остаје нам да опремимо и простор у Коњевићима. Ту имамо наше просторије, али их тренутно не користе пензионери – најавио је Ило Михаиловски, народни посланик, потпредседник Удружења уједињених пензионера Чачак и председник Градског одбора Партије уједињених пензионера.

Како је навела др Данијела Парезановић, шефица Одељења за промоцију здравља Завода за јавно здравље Чачак, у Моравичком округу старији од 65 година чине 24 одсто становништва. Животни век је знатно продужен. За разлику од пре шест, седам деценија, сада људи живе 20 и више година. Такође, свака нација која има десет одсто старијих сматра се старом. Ти показатељи су и позив на одговорност друштва. Зато је и слоган овогодишњег Међународног дана старијих гласи: „Достојанствено старење: важност јачања система неге и подршка за старије особе широм света“.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.