Aktuelno Društvo Selo Srbija

Мештани Трнаве не заборављају храбре претке, обележено 210 година од Хаџи Проданове буне

Код Цркве у Трнави, посвећеној Благовештењу, данас је пригодним програмом обележено 210 година од Хаџи Проданове буне. Пре културно-уметничког програма, у Цркви је одржана Света литургија.

Мештани овог чачанског села у црквеној порти организовали су се како би се сетили славних предака који су своје животе дали за слободу нашег народа.

Радмила Живковић, организаторка

– Нас неколико у име свих других мештана Трнаве организовали смо данашњи догађај, јер смо схватили значај овог историјског тренутка. Данас је 210 година од Хаџи Проданове буне, а тај догађај никако не би смео да буде заборављен. Ми, потомци тих храбрих људи дужни смо да у част њихове жртве, направимо један овакав догађај. Буна је у одређеном контексту имала одјека, али данас, после 210 година, било би непримерено да ово село то заборави. Трнава је једино село где сваке године број становника расте, то се не догађа свуда, тако да се подразумева да треба да се организујемо да обележимо ове догађаје. Ми смо јединствени што имамо два свеца, а сви они су својом жртвом заслужили да нешто урадимо и покажемо свету да нас још има – рекла је Радмила Живковић.

У програму су учествовали бивши и садашњи ученици Основне школе „Ђакон Авакум“ из Трнаве, који су уз помоћ старијих и искуснијих мештана припремили пригодне беседе о монаху Пајсију, Ђакону Авакуму, Трнави, Хор „Лира“. Мила Мутавџић, са својим бившим ученицима учествовала је у припреми програма и како је истакла овако важан датум у историји нашег народа не сме бити заборављен.

Мила Мутавџић

– Врло је значајно да чувамо наше корене, лепо је гледати огромну зграду Београда на води, али она без темеља не би била тако лепа, а у темељу наше Трнаве су људи о којима смо данас говорили. Сви они немају само историјски значај, већ су мотив, дух, свима који су остали, поколењима која су испред нас – рекла је Мутавџић.

Она је свој радни век провела са децом учећи их правим животним вредностима, али и томе да не смеју заборавити своје претке.

– Дуго сам радила у школи, скоро 40 година и деца заиста слушају све што ми казујемо и они памте. Не можемо да говоримо да су наша деца лоша или да су се променила, све зависи од тога чиме их хранимо, оно што им дајемо, они то враћају. Програм смо спремили тако што смо се деца и ја организовали, иако им више не предајем, позвала сам их телефоном и они су се одазвали. Припремали смо се телефонски, изгледа да је љубав према селу и школи остала у њима и они су то данас показали – рекла је Мутавџић.

Хор „Лира“

Организатори догађаја су Радмила Живковић, Драган Радановић, Марија Митровић.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.