Dragačevo Region

ДРЖАВА УЛАЖЕ МИЛИОН ЕВРА У ПРВУ ФАЗУ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У ЛУЧАНИМА

ДРЖАВА УЛАЖЕ МИЛИОН ЕВРА У ПРВУ ФАЗУ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У ЛУЧАНИМА

Министарство за јавна улагања уложиће милион евра у прву фазу реконструкције дотрајале водоводне мреже на подручју општине Лучани, договорено је на јучерашњем састанку ресорног министра Дарка Глишића и председника општине Миливоја Доловића. Радови би требало да почну најдаље за два месеца, а комплетна реконструкција ће бити завршена за две године. Укупна вредност прве фазе реконструкције би требало да износи милион евра.

Због додатрајале водоводне мреже која је у неким деловима општине стара и 70 година, Лучани тренутно са регионалног система за водоснабдевање„Рзав“ добијају 53 секунндна литра воде. Како је наведено на јучерашњем састанку министра за јавна улагања Дарка Глишића и председника општине Миливоја Доловића, због великих губитака воде, који износе чак и 60 одсто, у наредна два месеца биће започета прва фаза реконструкције водоводне мреже. 

– Реконструкција водоводне мреже у Лучанима јесте нешто што захтева хитну реакцију. По статистици коју смо прошли, људи овде заиста имају много проблема, чак 60 одсто губитака воде на водоводној мрежи јасно нам даје на знање да овде нема много времена за неку велику причу, већ да се одмах мора кренути у конкретну акцију. Договорили смо да се у наредних неколико недеља прође комплетна документација и да се од четири потенцијална пројекта који решавају тај проблем, врло брзо уђе у прва два – у реконстукцију мреже и свега онога што је на систему „Рзав“. То укључује и увођење аутоматизације која ће нам указивати ако поново дође до губатака на мрежи, јер сада се на 10 литара воде, колико фабрика испоручи, просипа 6,5 литара, а до корисника стигне само 3,5 литара, а то је потпуно неодрживо и нерентабилно за овдашњи систем водоснабдевања – рекао је министар Глишић, посебно истичући да су године које долазе, због климатских промена, посебно критичне за водоснабдевање, па се управо због тога треба на време побринути за смањење губитака на водоводној мрежи и то не само у општини Лучани, већ и у другим деловима Србије који имају овакав проблем.  

У првој фази реконструкције, чији се почетак најављује у најкраћем временском периоду, биће решен проблем дотрајале водоводне мреже у самим Лучанима и на магистарлном воду Лучани –Пухово, а након тога ће бити започета и друга фаза радова. Комплетна реконструкција водоводне мреже би требало да буде завршена најдаље за две године, а како се процењује, укупна вредност радова ће износити од четири до пет милиона евра.

Опшина Лучани је, иначе, већ предузела одређене мере у решавању проблема губитка воде на водоводној мрежи. На појединим деловима мреже старе цеви су замењене савременим полиетиленским, чиме је делимично ублажен губитак воде на мрежи, истакао је председник општине Доловић: 

Глишић и Доловић

– Највећи проблеми и губици воде су у Лучанима, затим у Гучи и на магистарлном воду Лучани – Пухово. На Гучу и Лучане отпада 40 одсто комплетног система, а срећа је да смо преосталих 60 одсто мреже комплетно реконструисали у протеклих 10 до 12 година средствима из буџета и у овом  тренутку ту немамо губитака. Тренутно је губитак на целокупном систему водоснабдевања преко 60 одсто и завршетком прве фазе радова на водоводној мрежи значајно ће бити смањен – за око 20 процената , а 5.100 корисника, колико их има на територији целе општине, већ наредног лета не би требало да размишљају о рестрикцијама у испоруци воде. 

Општина Лучани је, иначе, у претходних неколико година припремила и комплетну пројектно-техничку документацију за изгардању канализационе мреже и у доброј мери извршила експропријацију земљишта. На канализациону мрежу биће прикључена сва села до границе са Kотражом. Котража већ има канализациону мрежу и ту се планира изградња новог постојења за пречишћавање отпадних вода.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.