Društvo

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЧАЧАНСКОГ КРАЈА НА „ГРОЖЂЕНБАЛУˮ У РУМУНИЈИ

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЧАЧАНСКОГ КРАЈА НА „ГРОЖЂЕНБАЛУˮ У РУМУНИЈИ

Након реализованог пројекта „Видовдански сусретиˮ у организацији Удружења грађана „Светосавске свечаностиˮ, а под покровитељством Министарства без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором, као и Града Чачка и Савеза Срба Румуније, успешна сарадња са Србима из региона се наставља. 

У организацији Савеза Срба Румуније и УГ „Светосасвке свечаностиˮ, а уз подршку Града Чачка, осмишљена је промоција обичаја и културе чачанског краја. 

У периоду од 19. до 21. септембра, у Белобрешкој у Румунији на манифестацији „Грожђенбалˮ боравили су чланови УГ „Светосавске свечаностиˮ, чланови КУД-а „Радиша Поштићˮ из Мрчајеваца, чланице Удружења жена „Остраˮ и „Снага селаˮ, кувари из Чачка и вокална солисткиња народне музике Александра Ристановић.

За време свог боравка у Румунији имали су прилику да представе кулинарске специјалитете нашег краја, од зимница па све до чачанског печења и свадбарског купуса, као и производе ручне радиности, али и да промовишу културну и туристичку понуду нашег града, од Купусијаде па све до манастира у Овчарско-кабларској клисури. Чланови КУД-а „Радиша Поштићˮ извели су игре и песме из нашег краја.

Уз топлу добродошлицу домаћина, обишли су Дунавску клисуру и имали прилику да уживају у новим познанствима и лепом дружењу. Овај пројекат се показао као врло користан у размени искустава, промоцији нашег града, повезивању Срба и очувању наше традиције и културе.

Приредила: Марија Миљуш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.