Društvo Kultura

ВЕЛИКАНИ КОЈИ ИНСПИРИШУ И НАДАХЊУЈУ ДЕЛОМ И ЖИВОТОМ

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “СРБИ КОЈИ СУ ЗАДИВИЛИ СВЕТ”, АУТОРА ДРАГАНА М. МИЛОШЕВИЋА

Књига аутора Драгана М. МилошевићаСрби који су задивили свет”, у издању Фондације Браћа Карић, недавно је представљена у Клубу Културног центра Чачак. Према речима аутора, књига је, као што и сам назив говори, сведочанство о Србима који су задивили свет, али и залог будућим генерацијама да чувају и поштују великане српске историје који инспиришу и надахњују својим делом и животом.

Верица Ковачевић и Драган М. Милошевић

ИСТОРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ И НАРАТИВНЕ ПРИЧЕ

У организацији Књижевног програма Културног центра, 18. септембра је представљена нова српска енциклопедија великана историје, дипломатије, државотворства, науке, културе, уметности, спорта. Књига “Срби који су задивили свет” представља хронолошки преглед историјских личности из Србије, истражујући како су ове личности оставиле траг у светској историји. Она води читаоца на путовање кроз време, почевши од античког доба са царом Константином, па све до савремених великана, попут тениског аса Новака Ђоковића.   

– Шетајући кроз времена, од Винче, Старчева до модерне, аутор отвара прозоре музеја у којем су и браћа Соколовићи, Матија Бан и мало познате даме Драга Љочић Милошевић, Милица Томић, или Дојна Галић Бар, али и Арсеније Карађорђевић, Михаило Аврамовић, Пит Маравић, Дамјан Бранковић, српски Аполо 7, чудесни ликови, чије нас је постојање унапредило и учинило ближима свету, који често темељније памти од нас, ко су они били. Аутор се фокусира на изузетне доприносе Срба и Српкиња кроз различите епохе, показујући како су ови појединци оставили трајан утисак на глобалном нивоу. Књига комбинује историјске чињенице и наративне приче, илуструјући како су ове личности постале “јунаци нашег доба” и инспирисали генерације. Аутор мајсторски осветљава њихов допринос у разним областима и показује на снагу и потенцијал људског духа, као и на способност појединаца, да својим деловањем, промене ток историје који може утицати на целокупно човечанство – навела је Верица Ковачевић, уредник Културно-образовног и Књижевног програма, престављајући књигу “Срби који су задивили свет”, аутора Драгана М. Милошевића.

ВИШЕМИЛЕНИЈУМСКО ПОСТОЈАЊЕ

Настанак ове књиге је захтевао систематичан и посвећен рад, а како сам аутор каже припремао је две и по године:

– Књига је намењена свима који нас, а поготову западни центри моћи, нападају, притискају и измишљају разне нетачне, историјске информације и презентирају их широм света. Уједно, то је и књига подсећања свима који у нашој земљи пружају подршку, слободно бих рекао, геноцидној политици која се води против нашег идентитета. Треће, најважније, књига је намењена, пре свега, младим генерацијама, да сазнају ко смо, одакле смо, од када и колико постојимо.

Драган Милошевић, у разговору за “Чачански глас”, напомиње да је смисао ове књиге да се вратимо себи, својој традицији и својим обичајима, јер су великани из ове енциклопедије, као и остали значајни Срби, непроцењиво вредан национални ресурс помоћу кога се најбрже може пробудити вера и нада да треба и да може бити боље:

– Циљ књиге је да допринесе демистификацији једне од највећих историјских догми која постоји у нашим уџбеницима, од средњошколског, до академског образовања, а то је да смо као мала групица српског народа, у оквиру велике групе Словена, дошли на ове просторе у шестом или седмом веку. То је записао византијски цар Константин Порфирогенит, из друге половине 10. века, а касније је говорио да то нема никакву историјску вредност и да је то била мала напомена његовом наследнику. Западна пропагандна машинерија је то искористила за фабриковање такозване нордијско-германске историјске школе, која нас клевеће и говори да смо дошли у шестом или седмом веку да порушимо, као варвари са Кавказа, све што је западна цивилизација створила. У овој књизи је приказано систематски и документовано наше вишемиленијумско, у континуитету, постојање на овим просторима. Дакле, реч је о постојању у свим епохама у развоју човечанства, од праисторије, преко античког доба, средњег века, до нововековне историје, закључно са савременим добом.

РЕЧИ ПЕТЕРА ХАНДКЕА – КАПИСЛА ЗА ПИСАЊЕ КЊИГЕ

Аутор је у књизи представио наше бројне великане из различитих области који су, према речима нобеловца Петера Хандкеа, учинили да српски народ није мали, већ велики народ, један од највећих и најстаријих у Европи.   

– Прави повод за писање ове књиге је управо била реченица једног од највећих српских пријатеља Петера Хандкеа. Када је пре три године боравио у Београду дочекало га је петнаестак његових најближих пријатеља, наших интелектуалаца. Наравно, увек га питамо шта има ново и какву рефлексију то може да има на српску нацију. Наш славни академик, нажалост покојни, Милован Данојлић се укључио у дискусију следећим речима: “Срби, као мали народ…” Хандке је тада рекао: “Пријатељу, немој никада више да кажеш за српски народ да је мали. Српски народ никада није био мали, верујем, да никада неће ни бити”. То је била каписла да напишем књигу у којој ћу потврдити колико је у праву Петер Хандке, један од највећих мислилаца и несумњиво највећих књижевника немачког језичког подручја. Дакле, ову истину сам само потврдио и књигом о нашим великанима. У свим епохама, не само да смо опстајали, него смо као нација стварали вредности које су задивљавале цео свет. Многа достигнућа ни данашња наука не може да објасни. И сад смо нација која се углавном у свету представља као поборник слободе, правде и истине. Са тим  опредељењем смо и у најтежим условима опстајали, и као народ, и као држава. Сматрао сам да су ово године, када нам је један од приоритетних задатака да сачувамо сопствени идентитет, да упознамо младе генерације ко смо као народ, када смо постали нација и кроз какве проблеме су наши преци пролазили да бисмо данас имали савремену државу – рекао је Милошевић.

“ИСТИНА ТРЕБА ДА БУДЕ НАЈВЕЋИ КАПИТАЛ НАРОДА”

Аутору није било лако да од бројних српских великана издвоји њих 203. На питање који су критеријуми били пресудни за одабир, наш саговорник је подсетио на Дучићеве речи: “Историја није ништа друго, него прича о великим људима”.  

– Није било лако изабрати најбоље у свим епохама, или из свих делатности, много је оних који су дали свој допринос националном свеукупном достигнућу. Гледао сам америчке енциклопедије које пишу о 200 најзначајнијих Американаца, или немачке које имају књигу о 300 најзначајнијих Немаца. Ја сам написао књигу у којој сам представио наша 203 великана, а иначе, много је већи број. Верујем да за већину представљених у књизи, многи наши и академски грађани никада нису чули. С намером зам изабрао 203, нисам заокружио бројем 200, јер јавност Србије треба да зна да ова књига није завршен посао за мене, а прижељкујем, да није ни за друге људе који су блиски истини. Наш велики, умни човек Коста Стојановић је почетком 20. века рекао: “Истина треба да буде највећи капитал народа” – закључио је Драган Милошевић.

Књига “Срби који су задивили свет” је потврда Хандкеових речи да смо један од најстаријих народа који је давао невероватне доприносе одбрани хришћанске слободе у целој Европи, прогресу и цивилизацији у свим областима људског стваралаштва.

Нела Радичевић

ОД ХИДРОМЕТЕОРОЛОГИЈЕ И ЕНЕРГЕТИКЕ ДО КЊИЖЕВНОСТИ

– Књижевник Драган М. Милошевић публицистиком се бави од 2014. године. Дипломирао је на Природно-математичком факултету (физичка хемија) у Београду, где је и рођен. Мастер студије је завршио на Економском факултету, а специјализирао је вештачки утицај на време и физику облака на Јута Универзитету у Солт Лејк Ситију (САД), где је био асистент у истраживачко-оперативним пословима јапанског професора физике облака, др Норихика Фукуте. Радио је у Хидрометеоролошком заводу Србије на развојним и оперативним пословима из области вештачког утицаја на време и заштите животне средине. Аутор је или коаутор више пројеката у области хидрометеорологије, енергетике, рударства, саобраћаја и заштите животне средине. Био је приватни предузетник, а обављао је и низ значајних функција у Београду.

Објавио је и више научних радова у стручној литератури, на домаћим и међународним конференцијама. За успешан истраживачки и пословни рад више пута је награђиван. До сада је објавио неколико књига: “Народни будилник”, “Хероине Србије – Вековник”, “Споменар вечним српским пријатељима”, “30 српских зашто” и “Срби који су задивили свет“. Драган М. Милошевић је члан Удружења књижевника Србије и Удружења писаца “Поета” из Београда – навела је Верица Ковачевић део богате биографије Драгана Милошевића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.