Društvo

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ ХАЏИ-ПРОДАНОВЕ БУНЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ ХАЏИ-ПРОДАНОВЕ БУНЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

У четвртак, 26. септембра, у 12.00 часова у Галерији Народног музеја у Чачку биће одржано корисно и занимљиво предавање на тему Хаџи-Проданове буне из 1814. године. Ово предавање осветлиће један од најзначајнијих догађаја српске историје између Првог и Другог српског устанка, који се одиграо у манастиру Трнава код Чачка. 

У тадашњој атмосфери турског насиља и размишљања о подизању новог устанка, сукоб са пратњом муселима Латиф-аге у селу Трнави код Чачка претворио се крајем септембра 1814. године у Хаџи-Проданову буну. Турци су је без већих напора угушили свирепо се светећи народу Пожешке и Крагујевачке нахије, који је најмасовније учествовао у овој буни.  После пропасти Првог српског устанка, неуспела Хаџи-Проданова буна била је нови повод за најстрашнији терор. У децембру 1814. и јануару наредне године у Београду је погубљен велики број Срба, које је похватао Имшир-паша у свом походу на побуњенике, а у Србију је почела да пристиже многобројна турска војска.

Историчар др Радомир Ј. Поповић (1969) из Историјског института у Београду говориће о политичком и друштвеном контексту у коме је избио устанак, затим о улози Хаџи Продана Глигоријевића као вође побуне, али и о трагичној судбини игумана Пајсија и ђакона Авакума, који су постали симболи мучеништва у борби за слободу. Током предавања такође ће бити осврта и на шире последице буне, као и на њен утицај на припрему Другог српског устанка 1815. године.

Сви заинтерсовани за ову тему позвани су да присуствују предавању и да открију нове детаље о овом значајном историјском догађају.

                                                                             Извор: Народни музеј Чачак

                                    Приредила: Марија Миљуш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.