Grad Kultura

Чачак добио свој први позоришни фестивал – почела МАПА 032!

Чачак добио свој први позоришни фестивал – почела МАПА 032!

Фото: Бус плус продукција


Први у историји Чачка, Позоришни фестивал младих аматерских и професионалних аутора – МАПА 032 је отпочео!


Тачно у 20 сати на препуном Градском тргу, пронео се звук младих певача Градског хора, којима се придружио Краљ Чачка. Уз њихову песму, откривен је мурал „Мапирање Чачка“, који је симболично обележио почетак овог важног позоришног догађаја.

Фото: Бус плус продукција


Фестивал је званично отворио Војислав Воја Брајовић, а након тога изведена је представа Српског народног позоришта „Ко је убио Џенис Џоплин?“ по тексту Тијане Грумић, у режији Соње Петровић.
-Надамо се да ће ова сцена постати важна тачка сусрета за све позоришне ствараоце. По узору на европске позоришне фестивале, дијалог између различитих облика стваралаштва (аматеризам и професионализам) тежи да мотивише и инспирише развој обе сцене и групе аутора. Намера фестивала је такође да значајно обогати културни живот Чачка, дајући му прилику да постане важан центар позоришног, уметничког изражавања и културне размене. Када се сретну снага ентузијазма аматера, озбиљни уметнички радови професионалаца и жеља публике за важним причама које их се тичу, може настати траг који мења све. Верујемо да ће се то догодити на МАПИ – рекао је извршни директор фестивала, глумац Душан Вукашиновић.

Фото: Бус плус продукција


Након представе „Ко је убио Џенис Џоплин?“ СНП-а, другог дана фестивала, 24. септембра публика ће гледати „Ко игра Соњу Савић?“, Градског позоришта Чачак, док су на репертоару до краја фестивала и представе:
„Успаванка за Алексију Рајчић“ НП Београд, „Љубинко и Десанка“ НП „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, „Употреба човека“, у копродукцији ЈУ „Град театра” Будва, Новог тврђава театра, Новосадског позоришта и East West центра из Сарајева, као и „Три зиме“ позоришта „Промена“.
Занимљиво је напоменути да улазница више нема, што указује на изузетну заинтересованост и ентузијазам публике за овај јединствени уметнички догађај. Ова велика посета потврђује снагу фестивала и његову способност да окупља људе око уметности.

Фото: Бус плус продукција


Позоришни фестивал младих аматерских и професионалних аутора – МАПА 032 трајаће до 29. септембра у Културном центру Чачак, где ће се одвијати разноврсни програми и представе, чиме ће додатно обогатити културну сцену овог града.

Фото: Бус плус продукција

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.